Zaštita ječma

Više
09 maj 2019 05:11 #37261 od Karapandžić Bojana
Karapandžić Bojana je napravio novu temu: Zaštita ječma
Na području Jablaničkog okruga, usevi ozimog ječma nalaze se u fazi od početak klasanja, vrh cveta se pojavljuje iz rukavca,vidljive prve cvetne plevice do faze početak cvetanja, vidljive prve polenove kesice (BBCH 51-61).
Nestabilne vremenske prilike u fazi cvetanja ječma i visoka relativna vlažnost mogu dovesti do infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa (Fusarium graminearum), jednog od najdestruktivnijih oboljenja strnih žita. Infekcija ovim patogenom ostvaruje se preko prašnika. Prvi simptomi bolesti manifestuju se promenom boje klasova, koji počinju da blede. Vreteno izumire, a zrna iznad vretena su štura. Ružičasta prevlaka na zaraženim klasovima uočava se u uslovima povećane vlažnosti. Pored toga što utiče na prinos i kvalitet zrna patogen sintetiše i mikotoksine koji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja.

Proizvođačima se preporučuje da obiđu i pregledaju useve u cilju utvrđivanja faze razvoja ječma. Hemijske mere zaštite preporučuju se na početku cvetanja, kada je 5% klasova sa vidljivim polenovim kesicama, primenom nekog od registrovanih fungicida:

Antre plus ( a.m. tebukonazol+ tiofanat metil ) 1,5 l/ha
Prosaro 250 EC ( a.m. tebukonazol+protiokonazol ) 0,75 – 1l/ha
Osiris ( a.m. epoksikonazol+metkonazol ) 1,5-2,5 l/ha
Bumper P (a.m. prohloraz+propiokonazol) 0,75-1 l/ha
Cello (a.m. spiroksamin+protiokonazol+tebukonazol) 1,25 l/ha
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.690 sekundi