PEGAVOST LISTA JAGODE

Više
06 maj 2019 07:27 #37232 od Ćirić Milena
Prouzrokovač pegavosti lista jagode je gljiva Mycosphaerella fragariae. Javlja se na svim područjima gajenja jagode i najčešće je oboljenje jagode u našim uslovima. Nanosi štete u vidu smanjenja prinosa, slabijeg kvaliteta ploda, slabijeg razvoja živića, a sve se to odražava na manji prinos u narednoj godini.
Tipičan simptom javlja se na listu u vidu manjih tamno ljubičastih pega, okruglog ili neodređenog oblika. Vremenom centralni deo pege postaje siv i svetao, okružen tamno ljubičastim prstenom. Pege dostižu veličinu 3-6 mm u prečniku. Brojne pege mogu da se spoje i da dovedu do nekroze i sušenja lista. Novo lišće se brzo inficira, a delimično i plod. Na širenje bolesti naročito povoljno utiču česte kiše i hladnije vreme, posebno na težim zemljištima.
Suzbijane ove bolesti može biti direktno i indirektno.
Od direktnih mera preporučuje se prskanje bakarnim preparatima pre kretanja vegetacije(mart) i posle završetka berbe, a u toku cvetanja pa do berbe (vodeći računa o karenci),preparatima čije su aktivne materije metiram, azoksistrobin, mankozeb, boskalid+piraklostrobin, hlorotalonil i drugi. Od indireknih mera treba sprovesti gajenje otpornih sorti jagode,za jagodnjak birati laka i rastresita zemljišta, a u jesen i proleće pokupiti i spaliti sasušeno i zaraženo lišće jagode.
Ćirić Milena, dipl.ing.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.468 sekundi
Powered by Kunena Forum