Pravo vreme za zaštitu breskve i nektarine od kovrdžavosti lista

Više
20 feb 2019 08:30 #36264 od Vulović Lidija
Ovo je pravi momenat kada treba razmišljati o zaštiti breskve i nektarine od gljivičnog oboljenja kovrdžavost lista breskve (Taphrina dephormans). Često se u praksi srećemo 4-5 nedelja posle precvetavanja pa sve do kraja vegetacije sa ovom pojavom, ali nažalost tada ne možemo ništa uraditi.
Kovrdžavost lista breskve je najopasnija i ekonomski najznačajnija bolest breskve i nektarine. Osetljivost na ovaj patogen pokazuju sve sorte, podjednako ugrožava kako plod tako i samo stablo.
Štete se ogledaju u dva nivoa: neposredni uticaj koji se ogleda u lošem kvalitetu ploda koji nema tržišnu vrednost i posredni uticaj koji se ogleda u ranom opadanju lišća i smanjenoj bujnosti stabla do potpunog propadanja.
Mesec dana nakon precvetavanja na mladom lišću su vidljivi prvi simptomi oboljenja. Gljivica napada međućelijski prostor prouzrokujući deformisani rast koji se manifestuje u vidu kovrdžavosti crvenkastog lišća koji imaju izgled kao da su prekriveni sitnim plikovima. Najpre oboli manji broj listova, ali kako se oboljenje širi list zakržljava i dobija izgled rozete. Listovi postaju nekrotični i prevremeno opadaju, što za posledicu ima ranu defolijaciju. Oboleli plodovi postaju ozbiljno deformisani. Na njima se pojavljuju kvrgava i naborana mesta, crvenkaste boje. Zaraženi plodovi opadaju prevremeno.
Gljivice zimu provode na kori i pupoljcima, a tokom perioda vlažnog vremena spore se prenose do razmaknutih ljuspica pupoljka prouzrokujući infekciju. Ova bolest karakteristična je za prohladne vremenske uslove. Temperatura od 10 - 21°C su optimalne za pojavu ovog oboljenja.
Suzbijanje Taphrina deformans se mora obaviti preventivno pre kretanja vegetacije i pre ostvarivanje zaraze. Po ostvarivanju zaraze se više ne može uticati na dalji razvoj bolesti.
Jesenje plavo prskanje (kupanje voća) bakarnim preparatima i zimsko prskanje plavim uljem predstavljaju nezamenjivu zaštitu.
Sledeći korak u zaštiti breskve i nektarine sprovodi se neposredno pred kretanje vegetacije u momentu kada se zasadi nalaze u fazi od mirovanja do potpunog razmicanja pupoljaka i pojave zelene tačke, a pre padavina.
Kod sorata koje su u fazi bubrenja pupoljaka moguće je primena preparata na bazi bakra, a kod sorata gde je došlo do pojave zelene tačke preparata na bazi dodina.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.548 sekundi
Powered by Kunena Forum