Tretiranje biljaka u perjodu mirovanja -zimsko tretiranje

Više
19 feb 2019 08:11 #36251 od Obradović Ivana
Obradović Ivana je napravio novu temu: Tretiranje biljaka u perjodu mirovanja -zimsko tretiranje
Завршетком вегетације у јесен почиње заштита воћака за наредну вегетацију. Прве мере којима се смањује количина инокулума у наредној вегетацији се односе на сакупљање лишћа и мумуфицираних плодова из крошње и са земље испод воћака и њихово изношење из воћњака и спаљивање.
Патогени микроорганизми, проузроковачи болести презимљавају у виду мицелије, бесполних и вегетативних спора,полних спора, склероција, ћелија бактерија и других структура у пупољцима, на кори грана и стабла, у пукотинама коре, рак ранама, на мумифицираним плодовима и у опалом лишћу. Такође, штеточине најчешће у стадијуму јајета и ларви презимљавају у пупољцима, на кори грана и стабла и у пукотинама коре.
Заштиту у току перјода мировања најчешће називамо зимско третирање – прскање. Њиме се смањује количина инокулума патогена – проузроковача болести или инфекциони потенцијал истих. На тај начин ћемо, у наредној вегетацији, имати мањи напад болести и лакше ћемо и са мањом употребом пестицида сузбијати или управљати здравственим стањем гајених биљака.
Зимско третирање не може да замени заштиту у току вегетације, али ће оно сигурно да је олакша и да допринесе општем здравственом стању сваке воћке односно воћњака, да заштити пупољке, лишће и цветове од првих оштећења у пролеће, која могу бити веома значајна.
Које се штеточине сузбијају зимским третирањем ? Од инсеката сузбијају се: биљне ваши, штитасте ваши, крвава ваш, мразовци, губар, кукавичја суза, јабукин цветојед, јабукин, шљивин, бресквин мољац, крушкина бува, разни смотавци, црвена воћна гриња и шљивина штитаста ваш.
Од проузроковача болести сузбијају се: Taphrina deformans, T pruni, Venturia inaequalis, Venturia pyrina, Monilinia spp., Stigmina carpophilla. и многи други патогени.
Кад се изводи зимско третирање вишегодишњих биљака ? Најбоље резултате даје третирање пред само кретање вегетације. Температура при којој се врши третирање треба да буде виша од 5° C. Никако по влажном и хладнијем времену јел може бити фитотоксично за биљку као ни у бубрење пупољака или цветање.
Шта се користи за зимско третирање ? Користе се препарати на бази бакра као фунгицида са препаратима на бази минералног уља који делују на штеточине. Механизам деловања минералног уља је физичке природе тако што уље прекрива презимљујућу форму инсеката и гриња, слој уља онемогућава приступ кисеоника штеточини ( спречава дисање-изазива гушење) које на тај начин угињавају. Предност минералних уља у односу на инсектициде је што штеточине не стичу резистентност према њима.
Биљке је потребно добро окупати како би средство доспело до свих пукотина, рана на биљци у количини и концентрацији препорученој на средству.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.427 sekundi