Taphrina deformans prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve

Više
04 feb 2019 11:25 #35998 od Mladenović Žaklina
Kovrdžavost lista je najčešća bolest breskve i nektarine. Javlja se redovno svake godine, a jačina napada zavisi prvenstveno od vremenskih uslova u periodu otvaranja pupoljaka.Uzročnik bolesti je gljiva Taphrina deformans. Prezimi na deblu, i na granama breskve i u proleće napada mlade, tek razvijene listiće. Zarazi posebno odgovara kišovito vreme (jer kišne kapi šire gljivicu po čitavoj krošnji) i hladno vreme (jer listovi sporije rastu) . Kada listovi dostignu punu veličinu, gljivica više ne širi zarazu.
Simptomi napada su vrlo karakteristični - dolazi do kovrdžanja listova koji na kraju pocrne, suše se i otpadaju (defolijacija). Biljka nakon toga stvara nove listove, ali na taj način troši previše hraniva i svake godine sve više slabi, dok na kraju potpuno ne propadne. Biljke koje su izgubile dosta lišća treba prihraniti, potrebno je i prorediti broj plodova na granama da bi voćka zadržala svoju vitalnost.
Budući da gljiva zarazi listove dok su još mladi, a tek kasnije se pojave simptomi, često se zaboravi reagovati na vreme i pravovremeno obaviti hemijsku zaštitu. Jednom kada simptomi napada postanu vidljivi, kovrdžavost lista se nikakvim prskanjem ne može suzbiti.
Zaštita fungicidima vrši se isključivo preventivno.Obavezno je uraditi zimsko prskanje preparatima na bazi bakra. Kada se pojave zeleni listovi, ne sme se prskati bakrenim preparatima zbog njihovog fitotoksičnog delovanja. Dok listovi ne dostignu svoju punu veličinu, preporučuju se preperati na bazi ditianon i dodin. Vremenski razmaci tretiranja zavise od klimatskih uslova i fenofaze biljke i fenofaze biljke pa se pre primene savetujte sa stručnim licima u poljoprivrednoj stručnoj službi.
Savetodavac:Žaklina Mladenović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.321 sekundi
Powered by Kunena Forum