Agrumi - od jeseni do proleća

Više
30 dec 2018 23:29 #35615 od Ivanović Marija
Agrumi (limun, pomorandža, mandarina) se u našim agroekološkim uslovima gaje u saksijama. Kada temperatura počne da se bliži nuli stabla se unose u zaštićeni prostor. Jesenje unošenje u toplije prostorije, kao i prolećno iznošenje, predstavljaju kritičan period za ovo voće, pa je potrebno da promene temperature budu postepene.
U zaštićenom prostoru, fiziološki procesi u biljci su smanjeni. Zato je neophodno zalivanje i ishranu prilagoditi novim uslovima. U podrumima u kojima je temperatura oko 0ºC, biljka gotovo da miruje i dovoljna su četiri do pet zalivanja. U sobnim uslovima, pri višim temperaturama, zalivanje i ishranu treba redukovati, ali ne u meri kao u prostorijama sa nižom temperaturom. Optimalne su temperature od 1°C do 7°C. Pri čestom i obilnom zalivanju i povišenoj vlažnposti vazduha, na nadzemnim delovima biljke, pre svega listu i stablu, se mogu javiti gljive. Prevlaženo zemljište može uzrokovati truljenje korena. Listovi počinju da žute i opadaju. Suv vazduh, duvanski dim i prašina, takođe mogu uzrokovati opadanje lista, pa je preporučljivo, kada su dnevne temperature pozitivne, nakratko provetravati prostorije.
U toku cele godine, pa i sada, kada su agrumi u zaštićenom prostoru, može se uočiti prisustvo vaši. Najznačajnije su štitaste (Crvena štitasta vaš, Žućkasta štitasta vaš, Citrusov medić, Smokvina štitasta vaš, Bršljanova štitasta vaš) i lisne vaši. Naseljavaju sve nadzemne delove biljke. Rilicom uvučenom u biljno tkivo sišu sokove. Vaši se najčešće uočavaju na naličju lišća, uz glavni nerv. Uzrokuju kovrdžanje lista i smanjenje asimilacione površine. U vršnom delu lista, larve vašiju luče mednu rosu, koja se sliva na druge biljne delove. Slatka tečnost predstavlja medijum pogodan za razvoj gljive čađavice (Capnodium citri). Gljiva prekriva biljne organe u vidu tamne prevlake. Plodovi prekriveni čađavicom gube estetsku i upotrebnu vrednost. Biljka se postepeno iscrpljuje, slabi i suši. Razvoju bolesti doprinosi prisustvo vaši, gusta kruna i visoka vlažnost vazduha. U cilju sprečavalja razvoja bolesti, neophodno je suzbiti vaši. S obzirom da su biljke najčešće smeštene u prostorije u kojima borave ljudi, potrebno je izbegavati primenu insekticida i vaši uklanjati tuširanjem mlakom vodom ili uklanjanjem naseljenih biljnih organa. Krunu redovno proređivati, a vlažnost vazduha održavati na optimalnom nivou.

Ma Marija Ivanović
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.306 sekundi
Powered by Kunena Forum