Bela trulež korena

Više
30 dec 2018 22:21 #35613 od Ivanović Marija
Ivanović Marija je napravio novu temu: Bela trulež korena
Belu trulež korena uzrokuje gljiva Rosellinia necatrix. Bolest se javlja na voću, vinovoj lozi, šumskim biljkama, ukrasnom šiblju i zeljastim ukrasnim vrstama.
Patogen je saprofit koji se odžava u zemljištu na ostacima obolelog korena, najčešće nakon krčenja voćnjaka i vinograda. Nakon podizanja novog zasada, patogen u dodiru sa korenom mlade biljke, prodire kroz nepovređeno tkivo korena, ali i preseke nastale orezivanjem korena pred sadnju. Iz korena patogen nastavlja prodor ka stablu.
Simptomi bolesti se manifestuju na svim biljnim organima. Biljka cveta, ali zametanje izostaje, a ako do zametanja i dođe plodovi rano opadaju. Letorasti zaostaju u porastu, kratki su i tanki. Na listovima se javlja crvenilo. Koren truli. Kora korena dobija mrku boju; na površini se uočava sivkasta micelijska prevlaka. Kora se odvaja od drvenastog dela. Gljiva se razvija u kori, ređe u srži, dok drvenasti deo ne zahvata. Biljka se klati pri pritisku na stablo. Postepeno se suši i izumire.
U suzbijanju gljive najznačajnije su preventivne mere: Izbegavanje krčevina (starih voćnjaka, vinograda, šumskih vrsta) za podizanje novih zasada; Kontrolisano navodnjavanje, dreniranje zemljišta; Dezinfekcija zemljišta pre podizanja novog zasada. U zasadu u kome se bolest razvila neophodno je vađenje obolele biljke i dezinfikcija mesta na kome se biljka nalazila formalinom.

Marija Ivanović
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.429 sekundi