Tripsi

Više
20 dec 2018 12:19 #35363 od Petrović Mirjana
Petrović Mirjana je napravio novu temu: Tripsi
Tripsi
Kalifornijski cvetni trips, Frankliniella accidentalis, je karantinska štetna vrsta koja spada u veoma sitne insekte, mužjak veličine tela 0.9-1 mm, a ženka 1,3-1,4 mm, sa dva para dobro razvijenih resičastih krila. Razvijaju se iz sitnih jaja veličine 0,2 mm nevidljivih golim okom, koje ženka polaže u parenhim lista, cveta ili ploda.
Resičasta krila povećavaju letačke sposobnosti odraslih jedinki tripsa i mogu se širiti na velike udaljenosti, u tome im pomaže i strujanje vetra. Mužjaci u vreme kopulacije formiraju kopulaciona jata. Inače širi se i transportnim sredstvima, kao i na odeći i kosi ljudi.
Štete nastaju prilikom polaganja jaja u biljno tkivo, a nakon toga aktivnom ishranom tokom koje jedinke probijaju lišće, cvetove ili plodove svojim usnim aparatom i sišu biljni sok koji izlazi. Kao simptom oštećenja javljaju se srebrnkaste pege, koje mogu postati i braon boje uz sušenje oštećenog dela tkiva. Vrhovi oštećenih listova postaju svetliji, uvijaju se i suše. Prvenstveno je na cvetovima biljaka domaćina i hrani se cvetnim laticama i polenom. Dodatni značaj kalifornijskog tripsa je kao prenosioca TSWV virusa, uzrokovača bronzavosti paradajza, paprike i drugih biljaka.
Tokom godine ima više generacija, a razvoj svakog stadijuma zavisi od temperature na kojoj se odvija. Generacije mogu međusobno da se prepliću.
Mirjana Petrović, dipl.inž.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.430 sekundi