Crvenilo kukuruza

Više
05 nov 2018 11:28 #34863 od Panajotović Zoran
Panajotović Zoran je napravio novu temu: Crvenilo kukuruza
U usevima kukuruza u toku leta često uočavamo biljke koje su crvene boje. Najpre pocrvene listovi, pa stablo i klipovi. Reč je o crvenilu. Crvenilo kukuruza je prvi put opisano u Srbiji 1957. godine, a ponovo je registrovano počev od 2002. do danas.
Prvi simptomi crvenila javljaju se krajem jula. Najpre pocrveni glavni nerv listova iznad klipa, pa se crvena boja proširi i na ostatak lista, rukavac, stablo i na kraju pocrveni cela biljka i osuši se. Klip kod obolelih biljaka je uvek špicast i savitljiv, zrna su sitnija i često štura i klimava. Crvene zaražene biljke se na parceli javljaju pojedinačno i nepravilno su raspoređene po parceli.
Crvenilo kukuruza je oboljenje prouzrokovano fitoplazmom Candidatus Phytoplasma solani koje se sa biljke na biljku prenosi putem vektora, a to je cikada Reptalus panzeri. Fitoplazme žive i hrane se u floemskim sudovima biljaka. Osim kukuruza, ova vrsta fitoplazme napada i mnoge druge biljne vrste kao duvan, pšenicu, krompir, paradajz, papriku, patlidžan, mrkvu, celer, grašak, vinovu lozu, itd. Takođe i korovske biljke: divlji sirak, poponac, koprivu i tatulu.
Cikada Reptalus panzeri je vektor stolbur fitoplazme koja uzrokuje crvenilo kukuruza. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve na korenu pšenice. Nakon zimske hibernacije otpočinje ishrana larvi na korenu pšenice i divljeg sirka. U junu mesecu dolazi do ekolzije imaga i promene biljke domaćina, pri čemu adulti prelaze sa useva pšenice na biljke kukuruza. U usevu kukuruza adulti se hrane floemskim sokovima i ukoliko su zaraženi prenose stolbur fitoplazmu na biljke kukuruza. Ženke cikade polažu jaja na koren kukuruza tokom avgusta meseca. Nakon piljenja, larve počinju ishranu na korenu kukuruza, a ukoliko se posle kukuruza poseje pšenica, larve neometano nastavljaju svoj razvoj.
Hemijske mere suzbijanja cikada za sada ne postoje. Cikade je teško uništiti jer su aktivne više od mesec dana, u vreme kada je kukuruz dosta veliki. Najznačajnija mera borbe je izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza, tj. izbegavanje dvopoljnog plodoreda kukuruz-pšenica, čime se prekida razvoj cikade i znatno smanjuje populacija insekta u narednoj godini i pojava crvenila kukuruza.
Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.336 sekundi