Ekonomski najznačajnije bolesti i štetočine tuje

Više
22 maj 2018 09:58 #32981 od Stojanović Dušan
Stojanović Dušan je napravio novu temu: Ekonomski najznačajnije bolesti i štetočine tuje
Ekonomski najznačajne bolesti i štetočine tuje

Žutilo na vrhovima biljke ili bele pege na četinama znakovi su oboljenja tuja koja se moraju na vreme lečiti.

Braon boja četina tuja najčešće je prouzrokovana gljivičnim patogenima ili insektima, takođe i so koja se posipa zimi ili dugotrajna suša mogu prouzrokovati simptome žućenja i sušenja tuja. Od gljivičnih patogena se pojavljuje Pestalotia funerea.

To je saprofit koji se razvija na fiziološki oslabljenim biljkama usled hladnoće ili visoke temperature. Žućenje počinje od vrha i od spolja ka unutra. Kod jačeg napada mogu se videti slojevi konidiospora na četinama.

Druga gljivica Didymascella thujina značajna je za mlade biljke u rasadnicima. Simptomi su u vidu belih pega na licu četina. Kasnije, tokom leta, četine dobijaju crvenkastobraon boju. U oba slucaja pravovremeno uklonite napadnute delove biljke i pobrinite se da biljka dobije ujednačenu količinu vode i hranljivih materija. Ukoliko na pojedinačnim biljkama u živoj ogradi dođe do brzog tamnjenja pojedinačnih izdanaka, najverovatnije je biljku napala zemljišna gljiva iz roda phytophtora, što za posledicu ima potpuno izumiranje biljke. Na poprečnom preseku na vratu korena vidljiva je infekcija u obliku mrlje braon boje. Bitno je da obolele delove ili cele biljke odmah uklonite.

Ukoliko prilikom pregleda biljaka na donjoj strani izbojka primetite izlazne rupice cija je unutrašnjost izjedena i ispunjena kugličastim izmetom povezanim nitima, biljku je napao tujin miner (Argyresthia thuiella). Orežite odmah napadnute delove da biste uklonili larve, jer će se na proleće iz njih izleći mali leptiri. Uzrok pojave minerskih tunela u izdancima ili na stablu su larve potkornjaka Scolytinae. Napadnute izdanke ili cele biljke s larvama uklonite do proleća da biste sprečili bube da se izlegnu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.336 sekundi