Volovod ili čuma – Orobanche ramosa

Više
08 maj 2018 09:53 #32778 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: Volovod ili čuma – Orobanche ramosa
Volovod je jednogodišnja, karantinska, parazitna biljka. Parazitira biljke i familije solanacea. Najčešće se sreće na duvanu.
Na parazitiranim biljkama duvana lišće se ne razvija normalno, ostaje sitnije, tanje ili se deformiše i teže se otkida sa stabljike. Nakon branja, obolelo lišće brže žuti u poređenju sa zdravim a kasnije pocrni.Takvo lišće gubi svoja tehnološka svojstva: boju, elastičnost, vododržnu sposobnost i klasira se u inficirane klase. Dobivena sirovina od zaraženih biljaka u znatnoj meri se degradira i nije pogodna za dalju preradu. Štetni uticaj volovoda ogleda se i u tome što parazit, uzimajući jedan veći deo vode i hranljivih materija što su neophodne za duvansku biljku, prouzrokuje uvenuće listova.
Ramnožava se semenom ,biljka je visoko produktivna sa 40.000 – 150.000 semenki. Seme se vetrom širi na velike daljine, takođe i vodom, stajskim đubrivom, pticama insektima a i čovek ga rasejava. Seme ove parazitne cvetnice u nepovoljnim uslovima, može da miruje do 13 godina, odnosno ako ne dođe u dodir sa korenom biljke domaćina. Da bi ono proklijalo, osim biljke domaćina neophodna je potrebna količina vlage u zemljištu, kao i pogodna temperatura od 15-25◦C.
Kao osetljive bilke navode se još: repica, suncokret i lucerka.


PSSS Vranje

Savetodavac Mica Stajić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.389 sekundi