Antraknoza jagode- Colletotrichum fragariae

Više
29 mar 2018 09:39 #32389 od Maksimović Slavica
Antraknoza jagode- Colletotrichum fragariae

Prvi simptomi bolesti javljaju se na cvetovima u proleće i to pri povoljnim uslovima za razvoj patogene gljive - Colletotrichum fragariae (previše vlage i visoke temperature vazduha). Simptomi na cvetovima su u obliku paleža. Bolest se kasnije intenzivno širi i razvija na zelenim plodovima. Pege su u početku okrugle, a kod jakog napada se spajaju i prave udubljenja nepravilnog oblika. Pege se mogu pojaviti i na listu, lisnim drškama i stolonima, ali nemaju dijagnostički značaj. Karakteristični simptomi antraknoze na plodu su vodenaste pege tamno smeđe boje koje kasnije pocrne, a štete I gubici kao i posledice su na početku pune berbe kada se može smanjiti rod na minimum.
Simptomi ove bolesti često se zamenjuju sa sivom truleži-Botrytis cinerea. Ovo obolenje se razlikuje od truleži koju prouzrokuje Botrytis jer se u tom slučaju na plodovima javlja sivkasta prevlaka sa micelijama, a kod antraknoze, plodovi samo pocrne bez micelijumske prevlake. Na stablu izaziva trulež stabljike I lisnih peteljki, pojavu nepravilnih tamnih pega po listovima, dok su na plodovima tamne utolegle pege. Većina današnjih sorti koje se gaje su osetljive na ovog patogena, a to su Marmolada, Elsanta, Miss, Arosa, Raurica .
Suzbijanje bolesti sprovodi se agrotehničkim i hemijskim mjerama. U agrotehničke mere ubrajamo:
 sadnju zdravog sadnog materijala,
 sadnju otpornijih – tolerantnih sorata na antraknozu,
 plodored (min 3 godine, a preporučuje se i petogodišnji plodored),
 umereno đubrenje azotnim đubrivima,
Suzbijanje: Antraknoza se prenosi sadnim materijalom, I zato je je osnovna i preventivna mera u vidu sertifikovanog, zdravog sadnog materijala. Hemijske mere zaštite su dosta otežane jer gljiva brzo postaje otporna - rezistentna na fungicide. Preventivno se može zasad tretitrati fungicidima na bazi aktivne materije mankozeba(Mankogal), kaptana(Metod 480EC), difenokonazol+ciflufenamid (Cidely top) . Ukoliko se ovo gljivično obolenje javi u zasadu, treba tretirati u početnim fazama razvoja, dok su pege još na lisnim drškama.
Potrebno u vreme zimskog mirovanja tretirati jagodnjak bakarnim preparatima .
PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl.inž.zaštite bilja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.670 sekundi
Powered by Kunena Forum