Gorka trulež jabuke – Glomerella cinguelata

Više
06 feb 2018 11:08 #31514 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: Gorka trulež jabuke – Glomerella cinguelata
Gorka trulež jabuke – Glomerella cinguelata

Najveće štete nanosi u suptropskom i tropskom području, polifagna je vrsta, razvija se saprofitski na mnogim gajenim i divljim vrstama biljaka.
Simptomi: Parazit izaziva na plodovima jabuke kružne pege koje počinju na lenticelama i postepeno se šire. Pege su ujednačene tamnomrke boje. Na jednom plodu može biti više pega. One se postepeno šire,zavisno od temperature, spajaju se i dovode do potpune truleži ploda. Gljiva formira toksine koji zaraženom plodu daju gorak ukus.
Na višnji se pšočetne promene na plodu ispoljavaju u vidu svetlomrkih, sitnih pega, ili ranica koje se vremenom povećavaju i šire.Obolelo tkivo izumire i uleže podseća na antraknozne rane, po čemu je bolest dobila ime antraknoza plodova višnje. Tkivo u okviru pega nekrotira, smežurava se i suši, što povlači propadanje i sušenje čitavog ploda.
Na pegama se formiraju svetlo mrke do ružičaste gomilice sastavljene od reproduktivnih organa parazita, poređane često u vidu koncentričnih krugova.
Ciklus razvoja: Gljiva se održava od jedne do druge sezone u obliku peritecija i acervula na mumificiranim plodovima i micelijom u zaraženom izumrlom drvetu i rak-ranama. Infekcija plodova se vrši tokom cele vegetacije, ali je intenzivnija od sredine do kraja vegetacionog perioda. Povećanje pege na plodu je najbrže na 30◦C.
Suzbijanje: Uklanjanje mumificiranih plodova, rak-rana i izumrelih grana, kao i uklanjanje zaraženih plodova tokom vegetacije.Primena fungicida tokom cele vegetacije u intervalu 10-14 dana na bazi prosimidona.

PSSS Vranje
Mica Stajić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.419 sekundi