Phytophthora cactorum – Vlažna trulež korenovog vrata jabuke

Više
31 jan 2018 10:23 #31429 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: Phytophthora cactorum – Vlažna trulež korenovog vrata jabuke
Phytophthora cactorum – Vlažna trulež korenovog vrata jabuke

Vrlo je rasprostranjena u zemljama umerene i umereno-tople klime. P.cactorum je zabeležena kaoparazit na više od 200 biljaka iz 60 botaničkih familija, pre svega na vrstama iz fmiljie Rosaceae.
Simptomi: Simptomi koje izaziva P. cactorum su vrlo različiti na različitim biljkama: palež klijanaca, palež lista i stabla, trulež plodova, trulež korenovog vrata i rak – rane.
Na jabuci oboljenje se karakteriše pojavom tamnomrkih rak-rana, na stablu iznad ili ispod površine zemlje.Ponekad oveozlede mogu da se prošire i obuhvate mesto kalemljenja. Pri prstenastom rasprostranjenju u zoni oštećenja stablo dobija hlorotičan izgled, a razviće takvih takvih stabala se zaustavlja. U slučaju da se bolest održi 2-3 godine napadnuto stablo uginjava.
Ovaj parazit prezimljava u površinskom sloju zemljišta. Raznošenje u zemljištu se vrši vodom, zaraza u voćnjaku dospeva prilikom njegovog zasnivanja zaraženim sadnicama. Oboljenje se jako brzo razvija na zmljištu koje je teške strukture, loše drenirano i sa povećanom vlažnošću zemlje. Infekcija se ostvaruje kroz rane, povred i prirodne otvore. Jabuka je najosetljivija prema zarazi od otvaranja pupoljaka i u fazi intenzivnog porasta.Osetljivost je u korelaciji sa snagom podloge na kojoj je jabuka kalemljena. Izuzetno je osetljiva podloga jabuke MM 106.
Suzbijanje: Suzbijanje je veoma teško. Od preventivnih mera treba koristiti: gajenje otpornih sorata, izbegavati podlogu MM 106, pravilno navodnjavati, treba tražiti nezaraženo zemljište, dobre strukture, dobre drenaže i saditi zdrav sadni materijal. Kada je u pitanju hemijska zaštita mogu se koristiti jedinjenja na bazi: metalaksila i fosetil-Al.

PSSS Vranje
Mica Stajić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.432 sekundi