Pepelnica graška (Erysiphe pisi)-Siniša Nedeljković

Više
25 jan 2018 12:06 #31357 od Nedeljković Siniša
Nedeljković Siniša je napravio novu temu: Pepelnica graška (Erysiphe pisi)-Siniša Nedeljković
Ova gljiva parazitira veliki broj biljnih vrsta, zbog čega je veoma proširena. Od baštenskih leguminoza najčešće pati grašak.dešava se da grašak u tolikoj meri bude napadnut da sve lišće bude pokriveno pepeljastom skramom, usled čega nastaje prevremeno sušenje biljaka u usevu.
Simptomi se manifestuju na taj način da svi delovi graška bivaju prekriveni beličastom prevlakom, koju čine micelije i konidije. Gljiva se razvija epifitno, prevashodno na lišću, koje se prevremeno suši. Sušenje lišća nepovoljno utiče na razvoj mahuna i formiranje zrna. Mahune se ili ne obrazuju ili slabo razvijaju, a zrno ostaje sitno i šturo.
Gljiva se razmnožava prvenstveno konidijama. Konidije se rasejavaju vetrom i ostvaruju zaraze direktnim probijanjem kutikule.Za njihovo klijanje nije neophodna kap vode, ali se one intezivnije formiraju pri povećanoj vlažnosti vazduha.Parazit prezimljava micelijom na domaćinima (žetveni ostaci,seme), koja u proleće reprodukuje masu konidija. Zaštita graška od pruzrokova ča pepelnice je relativno izvodljiva, jer se ovaj parazit može uspešno suzbijati agrotehničkim merama (setva deklarisanog semena, gajenje otpornih sorti, plodored, ranija setva graška i uništavanje korova) i hemijskim merama,kao što je primena preparata na bazi a.m. sumpor, kresoksim-metil, piraklostrobin + boskalid.

Dipl.ing.Siniša Nedeljkovic

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.377 sekundi