Prašna krastavost krompira- Spongospora subterranea

Više
22 dec 2017 08:33 #30996 od Panajotović Zoran
Panajotović Zoran je napravio novu temu: Prašna krastavost krompira- Spongospora subterranea
Patogen isključivo napada podzemne delove biljaka, najčešće koren i krtole. Ne utiče na prinos ali pogoršava kvalitet krtola jer kraste pogoršavaju njihov izgled. Ovaj patogen pored krompira parazitira i paradajz, kao i mnoge biljke iz familije Solanaceae. Na površini krtola nalaze se plikovi u vidu bradavica a kada plikovi puknu nastaju kraste (zvezdaste pukotine) iz kojih se oslobađa crna prašna masa. Parazit se održava u vidu trajnih spora u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. Hladnije i vlažnije vreme i veća vlaga zemljišta doprinose pojavi ove bolesti na krompiru.
Za suzbijanje ovog patogena najznačajnije su preventivne mere: korišćenje zdravih krtola za sadnju, višegodišnji plodored (ako je usev bio zaražen ovim patogenom ne preporučuje se gajenje krompira 5 godina), izbegavanje zabarenih i vlažnih zemljišta i gajenje otpornih sorti.
Hemijskim merama ovaj parazit se ne može suzbiti. Ove krtole treba uništiti, ne davati stoci za ishranu, jer su spore vitalne i preko stajnjaka može doći do inficiranja zemljišta. Za sadnju krompira birati zemljišta kiselije reakcije jer se na kiselim zemljištima ona ređe javlja..
Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.395 sekundi