Viroze vinove loze i mere suzbijanja - Mica Stajić

Više
01 dec 2017 10:40 #30829 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: Viroze vinove loze i mere suzbijanja - Mica Stajić
Prouzrokovači viroza vinove loze su virus infektivne degeneracije ( virus lepezavosti lišpća vinove loze), virus hromožutog mozaika vinove loze, Virus nekroze duvana, virus mozaika lucerke, virus prstenaste pegavosti paradajza i dr.

Simptomi: Viroze vinove loze karakteriše niz najrazličitijih patoloških promena, među kojima su najčešće:
• promene u boji ( žute pege, žutilo,mozaik, hlorotično šarenilo i dr),
• promene u morfologiji a) lista (asimetričnost, nepravilna nazubljenost, zadebljalost, uvijenost prema naličju i dr.), b) lastara (skraćenost internodija, više grana na jednom kolencu, spljoštenost i dr.), c) cvasti i grozda (umanjena veličina, rehuljavost, deformisanost i dr.),
• smanjena kompatibilnost vijoke i plemke,
• zaostajanje u porastu lastara, koji su uz to i tanji,
• umanjeni rod i kvalitet grožđa,
• smanjena otpornost na ekstremne klimatske uslove (mraz) i dr.

Održavanje i širenje patogena: Neki virusi se javljaju u prirodi samo na vinovoj lozi ( virus infektivne degeneracije, virus hromotičnog mozaika vinove loze i dr.). Većina drugih virusa gore pomenutih imaju u prirodi i druge biljke domaćine u kojima se, takođe, održavaju
Virusi vinove loze održavaju se i šire pre svega ,lozno-sadnim materijalom.Zaraženi matični čokoti plemenite loze i podloge predstavljaju stalni izvor virusa i zaraženih vijoka i reznica od kojih se dobijaju zaraženi lozni kalemovi.virusi vinove loze pred širenja kalemovima šire se još i :
• nematodama,
• biljnim vašima,
• gljivama u zemljištu.

Suzbijanje: Osnovna mera je upotreba zdravog sadnog materijala za podizanje vinograda.Suzbijanje vektora virusa i primena fitosanitarnih mera u vinogradu pri izvođenju agrotehničkih i ampelotehničkih mera.Veoma značajna mera je i karantin.

PSSS Vranje Savetodavac za zaštitu bilja
Mica Stajić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.482 sekundi