Мониторинг кукуруза пред бербу на територији Колубарског округа

Više
03 okt 2017 09:57 #30247 od Janković Vesna
Janković Vesna je napravio novu temu: Мониторинг кукуруза пред бербу на територији Колубарског округа
На подручју Колубарског округа и ове године је урађен мониторинг кукуруза пред бербу који подразумева праћење и оцену болести клипа кукуруза, појаву штетних инсеката у усеву кукуруза. Од болести клипа прати се појава патогена: Fusarium spp, Aspergillus spp,Penicillium spp,Cladosporium spp..., комбинације више патогена на једном клипу кукуруза , оштећења од инсеката , као и комбинована оштећења. У 2017 години прогнозно – извештајна служба Регионалног центра Ваљево на територији Колубарског округа обавила је преглед на укупно 20 парцела: 10 парцела раностасних хибрида и 10 парцела касностасних хибрида кукуруза. Након обаваљених прегледа констатована су оштећења од Fusarium spp, инсеката и комбинована оштећења. Присуство гљиве Aspergillus spp. на прегледаним парцелама није констатовано.Оно што би пољопривредни произвођачи требало да знају о микотоксинима је следеће: микотоксини представљају секундарне метаболите гљива чија се стабилност не ремети технолошким процесима, већ остају трајно у биљци и њеним производима. Гљиве које припадају врстама рода Aspergillus spp.способне су да синтетишу афлатоксине, док врсте рода Fusarium spp., синтетишу велику број фузариотоксина, међу којима су ДОН, фумонизини и др. Aspergillus spp., гљива се препознаје на клипу по мицелији која је жуто-маслинасто зелене боје а Fusarium spp по мицелији бело – ружичасте боје.
Комисија за оцену стања усева кукуруза и праћење садржаја микотоксина Министарства пољоприврде , шумарства и водопривреде Републике Србије предложила је сет превентивних и других мера којих се морају придржавати произвођачи и складиштари кукуруза у циљу спречавања биосинтезе афлатоксина и других микотоксина у зрну кукуруза.Из сета предложених мера за произвођаче препоручује се следеће: важно је да се пољопривредни произвођачи упознају са прегледом у пољу и превентивним мерама ; чувању кукуруза у клипу или зрну јер су услови током вегетационе сезоне у 2017 години погодовали остварењу инфекције гљивама које могу у повољним условима складиштења синтетисати опасне микотоксине. Визуелне прегледе у пољу било би потребно обављати на сваких недељу дана, уклањањем комушине и прегледом клипова са 100 биљака.У случају да постоји више од 10% клипова са симптомима трулежи то поље треба што пре обрати и осушити зрно на мање од 14% влаге. Пре бербе редовно пратити садржај влаге у зрну,уколико постоје услови за брзо сушење зрна ( до 48 сати) кукуруз брати са 23% влаге.Уколико не постоје такви услови сачекати да влага падне на 14 % под условом да није дошло до појаве интезивних симптома.Приликом бербе пожељно је подесити комбајн да прави што мања оштећења.У случају да је берба ручна уклањати клипове са симптомима.У највећем броју случајева ранија берба значи и мању концентрацију микотоксина.Сушење зрна до 14 % влаге треба обавити у року од 24-48 часова после бербе.Обзиром да код нас највећи део припада малим произвођачима могућност вештачког сушења је мала.Кукуруз се углавно суши природним путем и чува у кошевима или различитим прилагођеним складиштима.У том случају одбацити све клипове са промењеном бојом,механичикм оштећењима, делове кочанке и нечистоће.Овакав начин сушења безбедан је само ако је релативна влажност 55% -75% , а температура 4-15 °C. Приликом чувања зрна потребно је да простори за чување буду хигијенски исправни,одвојити род 2017 од прошлогодишњег,не складиштити кукуруз на бетону да не би дошло до појаве кондезације,спречити механичка оштећења и оштећења од инсеката ,складиштени простор се мора проветравати,и одржавати одговарајућа температура; такође је потребно пратити појаву трулежи на клипу и одбацивати такве клипове.За сада не постоје фунгициди ефикасни у спречавању развоја гљива на зрну кукуруза за људску употребу.Препорука је и да се силажа не користи бет предходно извршене потпуне ферментације.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.692 sekundi