Vrste mikotoksina-Siniša Nedeljković

Više
29 sep 2017 07:15 #30177 od Nedeljković Siniša
Nedeljković Siniša je napravio novu temu: Vrste mikotoksina-Siniša Nedeljković
Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma gljiva. Otrovni su i imaju negativne biološke posledice na ljude i životinje. Gljive proizvode ove otrove tokom svog boravka u hrani namenjenoj ljudima ili životinjama. Razmnožavaju se u uslovima njima najpovoljnije temperature i vlage. Gljive koje proizvode ove otrove najčešće se javljaju u žitaricama i stočnoj hrani. Postoji više vrsta mikotoksina i to:
Aflatoksini
Djele se na više podvrsta, najopasniji su od svih mikotoksina. Razvijaju se među žitaricama i orašastim plodovima. Preko stočne hrane, mogu doći u mleko i mlečne proizvode.
Uzrokuju bezvoljnost, mršavljenje, smanjenu elastičnost krvnih sudova i unutrašnja krvarenja, neurološke poremećaje, ozbiljne promene sistema za varenje - proliv, povraćanje, grčeve; crevna krvarenja; unutrašnje edeme; krvarenja bubrega; žuticu; oštećenja i karcinom jetre.
Okratoksin A
Javlja se u žitaricama, kafi i grožđu.
Uzrokuje probleme u urinarnom istemu i oštećenja bubrega, a i ima kancerogeno djelovanje.
Trihoteceni
Obuhvataju mnogo podvrsta, a najčešće se otkrivaju u pšenici, kukuruzu,ovsu i ječmu.
Uzrokuju negativne promene u celom telu: osipe na koži; stvaraju ozbiljne poteškoće s disanjem i krvarenje iz pluća; napadaju nervni sistem, manifestirajući se glavoboljama, drhtavicom, slabom koordinacijom pokreta i depresijom.
Zearalenon
Najčešće je prisutan u kukuruzu, ali i u pšenici, pirinču, soji, ječmu i prosu.
Izaziva preuranjeni pubertet kod dece i razne probleme reproduktivnih organa, uključujući neplodnost.
Savetodavac zaštite bilja dipl.ing. Siniša Nedeljković
PSSS Kosovska Mitrovica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.546 sekundi