Suzbijanje bolesti i štetočina na voćkama u junu mesecu

Više
01 jun 2010 06:21 #29687 od PSSS Šabac
PSSS Šabac je napravio novu temu: Suzbijanje bolesti i štetočina na voćkama u junu mesecu
Jun mesec je delimično sličan u pogledu pojave štetočina i bolesti mesecu maju, ali on ujedno i predstavlja prelaz letu, u kome se glavne štetočine i bolesti gube, a drugi opet u jačoj meri napadaju voćke ili se tek pojavljuju.
Pojava pojedinih gusenica , koje su u maju napravile velike štete, sada slabi, jer većina njih u to vreme prelazi u stadium lutke(npr.larve kukavičje suze, gubara, idr.), tj. čaure se. U ovom mesecu dolazi do jačeg napada jabukinog,šljivinog smotavca, kao i trešnjine muve. Svi oni izazivaju crvljivost plodova. Lisne vaši nastavljaju sa svojim napadom i sisanjem sokova na raznim voćkama, a i napad krvave vaši je tada najači.
Od bolesti se u junu najviše ističu: trulež plodova, krastavost plodova, fuzikladijum i šupljikavost lišća kod koštičavog voća, te pepelnice jabuke i breskve i dr.Kovrdžavost lista breskve i rogač šljive nalaze se u opadanju.
Jun je vrlo bitan za suzbijanje raznih štetočina i bolesti te je od neprocenjive važnosti pravovremeno suzbijanje i sprečavanje napada šljivinog i jabukinog smotavca, pa trulež i krastavost plodova. Maline i kupine, posle ovog nestabilnog vremena , gde se smenjuju hladno vreme praćeno obilnim padavinama, i topli dani, obavezno poprskati protiv truleži. Borba protiv štetočina i bolesti kod ranog voća se teško sprovodi, jer pojedino voće tada dozreva (trešnja, višnja, rane jabuke, breskve i kruške). Zato treba biti jako obazriv i koristiti preparate kraćih karenci. Kasno voće treba prskati sa kombinacijom kompatibilnih preparata.
Trule i opale plodove treba sakupiti i uništiti.

dipl.ing. Jasmina Jocković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.406 sekundi