BRESKVIN SMOTAVAC NA DUNJI

Više
02 okt 2009 07:35 #29680 od PSSS Šabac
PSSS Šabac je napravio novu temu: BRESKVIN SMOTAVAC NA DUNJI
Obilaskom odabranih domaćinstava primećemo je da plodovi dunje trule, odnosno da je došlo do sporulacije gljive koja izaziva trulež plodova. U sušnim letima kao što smo imali ove godine, došlo je do prenamnoženja Breskvinog smotavca - Cydia molesta Buck. (Lepidoptera,Tortricidae), odnosno štete je napravila četvrta generacija ovog leptira. Najčešće gusenice se ubušuju u plod pored peteljke, ali ne dospevaju u semenu kućicu.
Na mestu ubušenja,sekundarno se naseljava gljivica Monilinia fructigena, koja stvara koncentrične kružne pege koje se brzo proširuju, tkivo u okviru pega truli i pega se brzo povećava. Na obolelim delovima ploda parazit formira karakteristična tela u vidu koncetričnih krugova, što je pouzdan znak za identifikaciju ove moniliozne truleži.
SUZBIJANJE: Najvažnije je suzbijati leptira pred berbu plodova, vodeći računa o karencama preparata. Koristiti insekticide kraćih karenci i toksikološki povoljnijih. Krajni rok za primenu insekticida je početak septembra. Za izbor preparata obratite se našoj savetodavnoj stručnoj službi

dipl.ing. Jasmina Jocković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.400 sekundi