Virus bronzavosti paradajza - Slobodan Gošić

Više
24 mar 2017 14:06 - 12 apr 2017 10:41 #27593 od Gošić Slobodan
Gošić Slobodan je napravio novu temu: Virus bronzavosti paradajza - Slobodan Gošić
Dominantno rasprostranjen u tropskim i suptropskim područjima. Često je prisutan u staklenicima i plastenicima gde nanosi velike ekonomske štete. Ometa zametanje plodova i dovodi do ranog propadanja biljaka. Na mladom lišću dolazi do zadebljavanja nerava koje je praćeno pojavom nekrotičnih pega. Takvo lišće se uvija i postaje krto. Stablo se skraćuje, savija i lastari poprimaju žbunast izgled.
Tipični simptom koji karakteriše ovog patogena je pojava bronzaste boje koja se u početku javi sa naličja, a potom se proširi na celu lisku. Prinos se drastično smanjuje. Među povrtarskim biljkama glavni domaćini ovog virusa su paradajz, paprika i plavi patlidžan. U prirodne domaćine spadaju i neke vrste cveća (hrizanteme, petunije). Od korovskih vrsta domaćina virusa bronzavosti izdvajaju se Datura stramonium, Plantago major, Polygonum convolvulus... Aktivni prenosioci su tripsi Thrips tabaci. Patogen u organizam insekta jedino može biti unet u stadijumu larve, a prenošenje se odvija uz pomoć odraslih insekata.

Prilikom proizvodnje rasada paprike i paradajza izvršiti prostornu izolaciju od rasada duvana koji je potencijalni izvor zaraze. Vršiti blagovremeno uništavanje korova i tripsa.Za dijagnostikovanje prisustva virusa bronzavosti paradajza mogu se koristiti test biljke duvana na kojima će se, ukoliko je patogen prisutan, ispoljiti simptomi: na kotiledonima pojava hlorotičnih pega sa nekrotičnim središtem.
Poslednja izmena: 12 apr 2017 10:41 od Administrator.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.454 sekundi