Organska proizvodnja

Više
28 jun 2019 13:44 #38020 od Bogojević Marko
Bogojević Marko je napravio novu temu: Organska proizvodnja
Organska proizvodnja predstavlja kompleksan način proizvodnje koji mora da poštuje stroge zakonske norme, i u tome se ogleda prednost organskih proizvoda koji predstavljaju sinonim za zaštitu zdravlja i života ljudi, prirode i okoline. Visok prirodni potencijal i povoljni klimatski uslovi, Srbiju ubrajaju u zemlje u kojima se organska proizvodnja može uspešno razvijati.
Organski proizvodi Srbije mogu biti jedan od faktora ekonomskog razvoja i prepoznatljivosti naše zemlje. Ovaj vid proizvodnje omogućava ostvarivanje značajnog profita na malim poljoprivrednim gazdinstvima karakterističnim za Srbiju. I pored toga što organski proizvodi zauizimaju tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, postaju sve traženija roba i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima. Na tržištima razvijenih zemalja evidentan je nedostatak organskih proizvoda, tako da Srbija kao zemlja u kojoj je očuvan agroekosistem ima šansu da unapređenjem ovog sektora poljoprivredne proizvodnje poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda.
Strateški značaj agroprivrede počinje najzad da se prepoznaje. Svest da se tržište Srbije otvara i da je polovina od ukupnog broja poljoprivrednih proizvođača u Srbiji vlasnik vrlo malih poseda, obavezuje da se hitno napravi strategija koja će im osigurati održivost.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.224 sekundi