Prelazak na organsku proizvodnju – Rašić Suzana

Više
08 sep 2017 09:23 #29857 od Rašić Suzana
Prelazak na organsku proizvodnju – Rašić Suzana
„Prelazak na organsko” nije samo pitanje promene vrste sredstava za prskanje ili đubriva kako se to u početku čini. To podrazumeva promenu pristupa negovanju biljaka, tretiranju protiv bolesti i štetočina kao zaokruženog procesa u kom se podstiču prirodni sistemi, kako bi im se omogućilo da napreduju. Znači da će se početi sa razvijanjem dugoročne strategije održavanja plodnosti zemljišta i suzbijanja štetočina i bolesti.
Kako se počinje?
Možete da čitate knjige, razgovarate s drugim proizvodjačima i beskonačno dugo razmišljate, ali najbolji način da počnete da se bavite organskom proizvodnjom jeste da to stvarno i uradite. Prvi uspesi pružiće vam samopouzdanje i ubrzo ćete steći pravi osećaj za ono što uspeva u vašim uslovima.
Najbolji način da pređete na organsko gajenje jeste da nakon donešene doluke - jednostavno počnete sa takvim načinom gajenja. Počnite da koristite organske metode i odbacite upotrebu hemikalija odjednom i u svim segmentima proizvodnje. Poslušajte praktične savete koji će vam pomoći u procesu prelaska, bez obzira da li počinjete od praznog prostora, raskrčujete površinu pod korovom ili transformišete postojeću površinu. Upoznajte zemljište na vašim parcelama i naučite kako da ga iskoristite na naj bolji način.
Bilo da se već bavite poljoprivrednom proizvodnjom ili počinjete od nule, isplatiće vam se da razmišljate organski od samog početka. Da bi organska proizvodnja bila uspešna, morate da se oslanjate u istoj meri na pažljivo planiranje i konkretan rad. Kako god da ste do sada organizovali proizvodnju, možete da je pretvorite u organsku - bilo da imate nekoliko hektara zemlje na selu ili mali plac u gradu. Planirajte rešenja i izbegavajte potencijalne probleme.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.537 sekundi
Powered by Kunena Forum