Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju

Više
25 jul 2014 05:48 #29324 od Gavrilović Olivera
Gavrilović Olivera je napravio novu temu: Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju
S obzirom da je komercijalna proizvodnja organskog semena pšenice još uvek u povoju, nedostatak organskog semena na tržištu je evidentan. Registrovani proizvođači semenskog materijala iz organske proizvodnje, nude poljoprivrednim proizvođačima, sertifikovano organsko seme pšenice i drugih biljnih vrsta.

Pored visokog prinosa i odličnog kvaliteta, efikasnije iskorišćavanje pristupačnog azota u zemljištu, tolerantnost na biotičke (bolesti i štetočine) i abiotičke (suša, niske temperature) stresove, robusna, elastična stabljika, tolerantna na poleganje, naročito u gustom sklopu, samo su neke od karakteristika koje moraju posedovati sorte za organsku proizvodnju.Za setvu o organskoj proizvodnji preporučuju se ozime sorte hlebne pšenice: Simonida, Rapsodija, Etida, Zvezdana, Pobeda, Renesansa, NS 40S.

Pored hlebnih, na raspolaganju su i sorte pšenice za posebne namene. Sorta pšenice Bambi (namenjena proizvodnji tvrdog i čajnog keksa), sorta durum pšenice Dolap (namenjena proizvodnji testenina) i naročito popularna u uslovima organske proizvodnje, sorta spelta pšenice Nirvana (namenjena proizvodnji specijalnih vrsta hleba dobre svarljivosti, kao i bezglutenskih proizvoda).


Olivera Gavrilović dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.421 sekundi