Agrotehničke mere za očuvanje zdravlja biljaka

Više
30 maj 2017 08:31 #28218 od Nikolić Radojka
U organskoj poljoprivredi preventivnim agrotehničkim merama čuva se zdravlje biljaka zahvaljujući uspostavljanju, održavanju i unapređenju ekološke ravnoteže u agroekosstemu.
Nekoliko osnovnih principa omogućava :
- rotaciju useva -planska smena na jednoj parceli doprinosi održavanju plodnosti i kontroli bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji.Rotacija useva je prepreka za štetočine i bolesti koje u odsustvu biljke domaćina prekidaju razvoj i njihova štetnost se smanjuje.Plodosmena doprinosi raznovrsnosti i stabilnosti agroekosistema što dovodi do povećanja brojnosti korisnih vrsta.
- zaštitu biodiverziteta - podrška i unapređenje bioloških ciklusa unutar proizvodnog sistema je jedan od osnovnih principa organske poljoprivrede .Ovako se izbegava primena biocidnih supstanci , neobrađena površina i dobija mikrobiološki aktivno zemljište.
- zdravlje biljaka - mikrobiološka aktivnost zemljišta je neophodna za razlaganje organske materije i usvajanje hranljivih elemenata za biljke.Pravilna ishrana utiče na sposobnost biljaka da podnesu napad bolesti i štetočina, kao i stesove iz spoljašnje sredine.Napad štetočina je intenzivniji u usevima hranjenim azotom neorganskog porekla u poređenju sa azotom iz komposta i stajnjaka.
-otporne sorte-odabirom ovakvih sorti , smanjuje se ili potpuno odstranjuje potreba primene dozvoljenih bioinsekticida i biofungicida, što doprinosi dugoročnoj stabilnosti i održivosti proizvodnje.
-kontrolu-organska poljoprivreda je strogo kontrolisana i svaki proizvođač mora da se pridržava Zakona o organskoj poljoprivredi.


Radojka Nikolić, dipl.ing.
PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.501 sekundi
Powered by Kunena Forum