Razlike između organske i održive poljoprivrede - Zorica Zdravković

Više
04 jan 2017 12:36 - 12 apr 2017 09:36 #26589 od Zdravković Zorica
Zdravković Zorica je napravio novu temu: Razlike između organske i održive poljoprivrede - Zorica Zdravković
Organska poljoprivreda se uslovno može nazvati održivom poljoprivrednom proizvodnjom, ali treba imati u vidu razlike između ova dva sistema.

Organska farma svake godine prolazi certifikaciju i dobija uverenje od ovlašćene institucije, a održiva poljoprivreda ne zhteva certifikaciju.

U sistemu organske proizvodnje se aspekat dobrobiti životinja (animal welafare) nekada dovodi u pitanje. Na velikim farmama je dozvoljen sistem poluzatvorenog držanja koji veoma često ograničava kretanje. U održivim poljoprivrednim sistemima, životinjama mora biti omogućeno nesmetano kretanje i obavljanje prirodnog ponašanja (ispaša, kljucanje).

U održivoj poljoprivredi je upotreba antibiotika ponekad dozvoljena.

Organska poljoprivredna proizvodnja može da se obavlja uporedo s konvencionalnom na velikim proizvodnim sistemima, a održiva poljoprivreda predstavlja zatvoren ciklus poljoprivredne proizvodnje na čitavoj farmi koja najčešće spada u rang malih i srednjih gazdinstava.

Održiva poljoprivreda preferira tržišta u svojoj neposrednoj blizini.

Izvor: Pejanović, R; Tomaš Simin, M.(2016)- Organska poljoprivreda u funkciji razvoja seoskog turizma, Poljoprivrednikov poljoprivredni calendar 2016.
Poslednja izmena: 12 apr 2017 09:36 od Administrator.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.459 sekundi