Osnovni preduslovi uspešne povrtarske proizvodnje

Više
31 mar 2020 18:48 #40962 od Vuksanović Ljiljana
Preduslovi intenzivne povrtarske proizvodnje su:

- poznavanje, praćenje, održavanje ili popravke kvaliteta zemljišta
- pokrivenost proizvodnih površina sistemima za navodnjavanje – poznavanje i praćenje kvaliteta vode koja se koristi za navodnjavanje
- kontrola kvaliteta finalnih, svežih poljoprivrednih proizvoda

Osnovni parametri kvaliteta zemljišta i voda su: pH vrednost, sadržaj makro i mikroelemenata, količina rastvorljivih soli. I kvalitet finalnih proizvoda zavisi od ovih parametara. Njihovom stalnom kontrolom i pravovremenom korekcijom smanjuje se mogućnost dobijanja ne kvalitetnih proizvoda i niskih prinosa koji ugrožavaju profitabilnost čitave proizvodnje.
Intenzivna poljoprivredna proizvodnja na otvorenom , plastenička i staklenička, zbog brze smene useva, zahteva kontinuirano praćenje kvaliteta zemljišta i voda za navodnjavanje. Ukoliko se stanje kvaliteta zemljišta i voda ne prati, brzo će se dogoditi da zemljište postepeno degradira, iz godine u godinu sve lošiji uslovi za gajenje biljnih kultura uslovljava lošije prinose i loš kvalitet proizvoda.
Neodgovarajuća pH vrednost može učiniti da zemljišni nutrijenti, iako prisutni u zemljištu , budu nedostupni korenovom sistemu. Makroelementi kalijum, kalcijum, fosfor , magnezijum nedostupni su biljkama u kiseloj sredinu. Redovnim praćenjem , pravovremenom korekcijom ili održavanjem pH vrednosti zemljišta, mogu se kreirati optimalni uslovi za gajenje biljnih kultura.
Pored mogućnosti praćenja pH vrednosti zemljišta i voda, može da se utvrdi i pH vrednost rastvora vode i đubriva ili pesticida jer se dešava da previše kisela ili previše alkalna reakcija takvog rastvora dovede do spaljivanja biljaka.
Ljiljana Vuksanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.493 sekundi
Powered by Kunena Forum