Mere nege zasada belog luka, berba i prinosi

Više
08 jun 2018 11:11 #33196 od Vuksanović Ljiljana
Vuksanović Ljiljana je napravio novu temu: Mere nege zasada belog luka, berba i prinosi
Mere nege za sadnju belog luka su suzbijanje korova, navodnjavanje, prihrana i zaštita od bolesti i štetočina. Iz jesenje sadnje obično korovi u jesen ne predstavljaju problem, u rano proleće , dok korov i beli luk nisu počeli da niću, prska se rezidualnoim herbicidima jer su mehaničke mere teško izvodljive i zahtevaju mnogo rada. Prolećna prihrana, uz međurednu obradu, pre primene herbicida, nadoknadiće tokom zime isprani azot. U slučaju dužeg sušnog perioda, navodnjavanje kišenjem obezbeđuje siguran prinos mada tri nedelje pre berbe treba prestati s navodnjavanjem. U zaštiti od štetočina veoma je važan pravilan plodored jer beli luk napadaju brojne bolesti, štetočine i izložen je većem broju virusa koji se najčešće prenosi zaraženim sadnim materijalom. Zbog toga se sadnji materijal za komercijalne svrhe proizvodi kulturom tkiva oslobođenih virusom i kasnije kontrolnim uzgajanjem uz sertifikat da sadni materijal nema više od 1% zaraženih biljaka.
Beli luk je zreo za vađenje kad lažna stabljika omekša i nadzemni deo počne da poleže. Izvađeni beli luk se ostavlja na leji 8-10 dana pokriven lišćem da se dosuši a zatim se očisti od lišća i ostataka korena i kalibriše prema standardima. Za mehanizovano vađenje prvo se pokosi lišće, posle se vadi adaptiranom vadilicom za krompir ili drugom vadilicom.Na ovaj način se vadi luk za preradu. Smatra se da je najpovoljniji rok za vađenje jesenjeg belog luka kada je 30-70 % listova suvo. Posle dosušivanja u skladištu cirkulacijom spoljašnjeg vazduha beli luk se skladišti na t- 4-6 stepeni Celzijusa i vlažnosti od 75-79%. Prinos belog luka zavisi od ekotipa, roka sadnje, sadnog materijala i načina sadnje. Kod nas se postižu prinosi od 3-5 t/ha a mogu da se ostvare i do 8 t/ha.
Očišćen i ssortiran beli luk se skladišti u mrežastim vrećamaod sintetičkih vlakana, boks paletama ili u rinfuzu u sloju do 2 m na perforiranoj podlozi uz održavanje temperature - 1 do -3 stepeni Celzijusa i vlažnost do 70% kako bi se izbeglo teranje korenčića i pojave plesni.

Ljiljana Vuksanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.360 sekundi