Значај сетве пшенице у оптималном року

Više
25 nov 2020 08:21 #43482 od Stojković-Jevtić Snežana
Оптимални рок за сетву пшенице зависи од више фактора.Најважнији су: агроеколошки услови терена и биолошке особине сорте. Зато једну исту сорту у различитим агроеколошким условима сејемо у различито време. Време сетве треба да омогући оптималан развој биљака до зиме и да на тај начин обезбеди услове за што боље презимаљавање усева. Временом сетве регулише се развиће биљака до зиме, односно да биљке у зиму уђу у стадијуму јаровизације. Не сме се дозволити да биљке у зиму уђу у светлосном стадијуму, јер тада губе отпорност према мразу. Према томе, временом сетве и ницањем регулишемо раст и развиће биљака тежећи да биљке фенолошки уђу у фазу бокорења, да су што боље каљене, а у погледу развића треба да су у стадијуму јаровизације.
Како није добра ни сувише рана сетва, тако није добра ни сувише касна сетва. Код сувише касне сетве услед слабог развоја биљака долази до пропадања биљака због утицаја зиме, а у пролеће такве биљке брже пролазе потребне стадијуме развића и етапе органогенезе услед чега не успевају да формирају у потребној мери елементе приноса.
При утврђивању оптималног времена сетве треба узети у обзир: временске прилике, тип земљишта и његову влажност, квалитет основне обраде и предсетвене обраде, предусев и друге услове. На лакшим и сиромашнијим земљиштима сетву треба вршити раније, него на плодним и довољно влажним земљиштима. У годинама када се предвиђа масовни напад штеточина сетву треба обавити неколико дана касније од предвиђеног - оптималног рока, тј. после завршене масовне појаве штеточина.
Главни фактори раста и развића пшенице до зиме су топлота и влага. У време сетве влага је често у недостатку у нашим условима. Сетва пшенице у полусуво или суво земљиште је ризична. Сетвом пшенице у полусуво земљиште, биљке имају само влаге за клијање и евентуално ницање, али не успевају да се укорене и ако не падне киша пропадају још у току јесени. Сетвом пшенице у суво земљиште семе пропада од разних штеточина и болести услед чега се добија проређен усев.
дипл. инг. Снежана Стојковић - Јевтић

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.510 sekundi
Powered by Kunena Forum