Stanje useva PSSS Kraljevo

Više
21 jun 2020 18:43 - 25 jun 2020 07:39 #41755 od Nešović Nenad
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku na području delovanja PSSS Kraljevo malina se gaji na 2430 ha. Najveće površine pod ovom biljnom vrstom se nalaze na opštini Ivanjica. U Ivanjici, zasadi maline se u zavisnosti od sortimenta i nadmorske visine, nalaze u fazi razvoja: većina plodova bele boje do prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar dok se remontantne sorte Polka i Polana, nalaze u fazi: pojavljuju se prvi cvetni pupoljci do faze većina cvetova sa formiranim krunicama na cvetnoj loži. Dospele padavine tokom maja i juna povoljno su uticale na potencijal roda u ovoj godini tako da se očekuju dobri prinosi. Nedostaje samo lepo vreme i sjaj sunca da bi malina bila odličnog kvaliteta. Malina se već bere u ravnici pored reka a tokom naredne dve nedelje malina će početi da se bere na padinama Mučnja(Šarenik, Katići) i Javora(Kušići, Preseka). Većina hladnjačara u Ivanjici u ovom trenutku nudi akontnih 200 dinara za kilogram maline. Samo loše vreme, obilne i svakodnevne kiše mogu da uticu na pad cene maline.
Ivanjičko proizvodno područje je poznato već odavno i po proizvodnji kvalitetnog semenskog i jelovnog krompira. Obzirom na dobar rod i odličnu cenu tokom protekle dve godine tokom proleća posađene su značajne površine pod krompirom. Usevi krompira su u razvojnoj fazi porasta u stablo. Česte kiše onemogućavaju poljoprivrednicima obavljanje agrotehničkih mera kako bi se usevi zagrnuli i primenili hemijski tretmani zaštite od bolesti. Na ruku proizvođačima su do sad išle u prilog niske temperature tokom noći ali se sa porastom dnevnih temperatura strahuje od pojave simptoma plamenjače. Izuzetno nestabilni vremenski uslovi sa učestalim padavinama i optimalnim temperaturama pogoduju razvoju biljnih bolesti
Zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta se sa ovim padavinama popravlja što će u narednom periodu biti od značaja za prolećne useve.
Od useva jare setve na području delovanja PSSS Kraljevo dominantan je kukuruz (9140ha). Usevi kukuruza se nalaze u fazi razvoja 9 i više listova razvijeno (BBCH 19). Obilne kiše pogoduju usevima ali zbog nestabilnog vremena ratari nisu bili u prilici da pravovremeno obave međuredna kultiviranja i korektivne hemijske tretmane.
Agrometeorološki uslovi tokom maja i II dekade juna omogućavali su intenzivan razvoj prolećnih useva. Bilo je i pojave lokalnih nepogoda sa olujnim vetrom i gradom koji je naneo štete usevima pre svega pšenici i ječmu što je dovelo do poleganja ovih biljnih vrsta.
Vizuelnim pregledom useva pšenice koja je na području PSSS Kraljeva zasejana na 3440ha na lokalitetima Mrsać, (Torlakovići) registrovani su simptomi šturosti klasa pšenice i ječma (Fusarium graminearum). Procenat zaraženih klasova se kreće od 4 do 6% kod pšenice, a kod ječma od 5 do 7%. Zaražena površina klasa se kreće od 1 do 50%.
Krajem juna, nakon stabilizacije vremenskih uslova predstoji žetva ječma i nakon toga pšenice.
Nenad Nešović, mast. Inž.
Last edit: 25 jun 2020 07:39 by Nešović Nenad.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.287 sekundi
Powered by Kunena Forum