Stanje ozimih useva na području PSSS Kraljevo-Nenad Nešović

Više
09 jan 2020 08:37 #39882 od Nešović Nenad
Setva strnih žita je trajala od 1. oktobra, pa sve do polovine decembra, pre svega zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Seme je položeno u zemljište, ali ne svuda u pravo vreme i na tehnološki prihvatljiv način. Zbog toga je stanje useva veoma raznoliko i s vrlo različitim potencijalima za rod.
Do polovine decembra 2019, na teritoriji za koju je nadležna ova služba ukupno je zasejano oko 5.460 ha u jesenjoj setvi. Najviše površina je zasejano pšenicom, oko 3900 ha, Zasejano je i oko 550 ha ječmom, 280 ha tritikleom, 630 ha ovsem i raži. Zbog velike suše, dinamika setve je bila nepovoljna, a razvojne faze useva su veoma različite. Setve se odvijala kako su to vremenski uslovi dozvoljavali. Mnogi poljoprivrednici nisu ostvarili planirane, višegodišnje setvene površine, pre svega zbog nemogućnosti osnovne obrade zemljišta.
Ozimi usevi su u fazama od nicanja do intenzivnog bokorenja (1-4 bočna izdanka). Razlike u dinamici porasta i razvića useva će se zadržati do kraja vegetacije, s tim što će se kod kasnije poniklih biljaka skraćivati trajanje pojedinih faza. Najveće potencijale za visok prinos imaju usevi koji su u ovom periodu u fazi početka bokorenja. Usevi koji sada niču ili formiraju 2. list prolaziće kroz više stresnih perioda tokom zime i proleća. Sneg koji je krajem decembra zabeležen na području Kraljeva, štiti mlade biljke od umerenih mrazeva I niskih temperatura koji se beleže u prvoj dekadi januara.
Nenad Nešović mast. inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.344 sekundi
Powered by Kunena Forum