TRENUTNO STANJE USEVA OZIME PŠENICE I OZIMOG JEČMA NA OGLEDNOM POLJU PSS PANČEVO

Više
13 dec 2019 14:36 #39525 od Bogdan Garalejić
Bogdan Garalejić je napravio novu temu: TRENUTNO STANJE USEVA OZIME PŠENICE I OZIMOG JEČMA NA OGLEDNOM POLJU PSS PANČEVO
Setva na Oglednom polju PSS Pančevo makroogleda ozimih strnih žita obavljena je 20 i 21.10.2019.godine.
Predusev: suncokret
Osnovna obrada: teška tanjirača, 2 puta
Preds.priprema: teška drljača, 1x
Setva: dejalica AMAZONE D3000
Praktično sa malom količinom padavina kao rezervom, ako se može tako nazvati količina iz septembra meseca, setva je obavljena u suvo zemljište.
U dokumentu koji prati objavu sve je detaljno napisano predstavljeno (tabele, slike, objašnjenja).

Izneću samo zaključak i preporuka iz istog dokumenta.

ZAKLJUČAK
U odnosu na uslove koje smo imali usevi su dobro razvijeni, na ruku mu idu vremenske prilike. Ono što je problematično jesu manje količine padavina I njihov nedostatak u prvoj dekadi decembra meseca. Usevi su u fazi da mogu izdržati mrazeve, ali osetljiviji na ekstremno niske temlerature od npr. -15 do -20 °C, kada bi sigurno nastale štete na usevima.
Praktično usevi su u period “kaljenja” gde bi bilo najbolje da se temperature kreće od 10 do 15°C a noćne ne padaju ispod 0°C. Još uvek imamo ovakve uslove. Sa kaljenjem protein prelaze u šećere I na taj način omogućuju usevima da prezime.
Poslednjih godina imali smo uslove “konstantnor rada” useva tokom zime sa primerom ledenih meseci decembar 2016 I januar 2017 kada je srednja dnevna temperature mesečna bila ispod 0 °C. Usevi nisu izmrzli ili oštećeni sa niskim temperaturama početkom decembra. ali o tome drugi put.
PREPORUKA
Obiđite Vaše iznikle useve i uporedite sa usevima na slici. Da li su bolji ili…?
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.437 sekundi