Uticaj ph zemljišta na gajene biljke

Više
17 sep 2019 07:42 #38592 od Pantelić Ljubodrag
Pantelić Ljubodrag je napravio novu temu: Uticaj ph zemljišta na gajene biljke
UTICAJ PH ZEMLJIŠTA NA GAJENE BILJKE

Veliki uticaj za gajene biljke ima koncentracija vodonikovih jona u zemljištu.
Očigledan je negativan uticaj povećane kiselosti na rast i razviće – kroz prinos.
Na različitim zemljištima ph sredine iste vrednosti pokazivaće na biljke različiti uticaj. Na nadzemnim zemljištima dobiće se visoki prinosi gajenih kultura pri znatno nižim ph, u poređenju sa takvim na opodzoljenim zemljištima.
Visoka koncentracija vodonikovih jona je štetna ne samo sama po sebi , već i u vezi sa pojačanom pokrepljivošću aluminijuma, mangana, a moguće i gvožđa.
Negativan uticaj povećane kiselosti zemljišnog rastvora (povećane koncentracije jona vodonika) vezan je pre svega s izmenjenom rastvorljivošću i dostupnošću biljkama pojedinih elemenata ishrane i izmenjenom sposobnošću ćelija korena u pogledu upijanja ovih elemenata .
Na kiselim zemljištima primećen je porast toksičnosti aluminijuma i gvožđa u odnosu ne samo na koren već i zemljišne mikroorganizme.
Rezultat stvorenih uslova pri kojima se narušavaju uslovi normalne ishrane biljaka i metabolizma dovodi do znatnog sniženja produktivnosti biljaka.
Da bi se otklonio negativan uticaj kisele reakcije zemljišnog rastvora na rast, razviće i produktivnost biljaka, kisela zemljišta je neophodno kalcizirati i obogatiti organskom materijom.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.420 sekundi