Simptomi nedostataka pojedinih hranljivih elemaneta - Darko Simić

Više
26 avg 2019 12:13 #38380 od Simić Darko
Simić Darko je napravio novu temu: Simptomi nedostataka pojedinih hranljivih elemaneta - Darko Simić
Azot. Rast biljaka je vidno smanjen. Lisna masa je shodno slabo rastu vrlo sitnije građe. Prvi znaci mogu se zapaziti organoleptički na starijim listovima kada isti postaju u početku svetlozeleni a kasnije postaju vidno svetložuti.

Fosfor. Prva indikacija nedostatka je kada se odrazi na usporen rast same gajene biljke. Početak rasta i razvoja same bljke je kada list ima tamnozelenu boju, u kasnijem razvoju dobijaju crvenoljubičastu ili tamnopurpunu boju. Neretko je da u daljem razvoju dobiju nekrotične pege, dok se listovi suše i opadaju.

Kalijum. Ovaj simptom je veoma poznat kod većine poljoprivrednih proizvođača a to je kada se na obodu liski javi hloroza sa nekrotičnim pegama.

Magnezijum. Nedostatak magnezijuma se odražava iglavnom na starijem lišću gde je samo lisno tkivo duž glavnih nerava zeleno.

Gvožđe. Kod nedostatka gvožđa je pojava hloroze vidna, dok nervatura lista ima braonkastu boju.

Bor. Nedostatak bora se manifestuje sa pojavom žutih pega a listovima koje su ograničene sa okolnim lisnim nevima. Prepoznatljivo je da se vrhovi lista uvijaju, dok vrh nekrotira i propada.

Mangan. Nedostatak mangana izaziva hlorotične procese na vršnim listovima, dok se zelena boja zadržava samo oko najfinijih nerava. Još jedan vidan i prepoznatljiv faktor nedostatak mangana je das u obolele liske jako istanjene u odnosu na druge.

Dipl.ing Darko Simić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.354 sekundi