Soja -agrotehnika

Više
02 apr 2019 09:04 #36988 od Zlatarić Svetlana
Soja je biljna vrsta koja se kod nas, na području koje prati naša služba sve više gaji, međutim prinos soje koji mi nastojimo da povećamo zavisi od više činilaca: agroekoloških uslova, sorte i primenjene agrotehnike.
Soja je dobar predusev a za nju su dobri predusevi strna žita i okopavine. Osnovnu obradu obaviti na jesen na dubini od 25-30 cm, i to na težim zemljištima ranije u septembru a na lakšim može nešto kasnije. Od blagovremene i kvalitetne osnovne obrade zavisi dobra ili loša predsetvena priprema, setva, međuredna obrada i na kraju žetva, odnosno prinos. Predsetvena priprema pri optimalnoj vlažnosti zemljišta a cilj je da se formira setveni sloj dubine 5-6 cm, sitnog, toplog i vlažnog zemljišta, koje će omogućiti dobar kontakt sa semenom i brzo i ujednačeno nicanje.
Đubrenje soje zavisi od plodnosti zemljišta. Organskim đubrivom se đubri predusev, a može čak i ranije, dok se mineralnim hranivima đubri u odnosu 30 kg/ha azota, i to predsetveno 50-60kg/ha fosfora i 40-50 kg kalijuma pod osnovnu obradu. Prihrana se ne preporučuje.
Vreme setve - Nije preporučljivo sejati dok se zemljište ne zagreje do 10-12 ºC, i ima temperaturu porasta. Setva u hladno i vlažno zemljište potencira pojavu bolesti i semena i ponika. U našim uslovima sorte II grupe zrenja (najduže vegetacije) seju se početkom aprila. Ranostasnije sorte mogu se sejati i u maju, međutim zbog postizanja stabilnijih i viših prinosa, izbegavanja suše u kritičnom periodu i ovde se preporučuje setva tokom aprila.
Setva - se obavlja širokoredo i najpovoljnija je sa međurednim razmakom 50 cm i u redu 4-5,5 cm, pri dubini od 4-5 cm, što zavisi od grupe zrenja, pri čemu se postiže od 350.000 – 500.000 biljaka po hektaru. Pre setve neophodno je izvršiti inokulaciju semena (nitraginom) azotofiksirajućim bakterijama.
Nega - Zaštita od korova, kultiviranje i po mogućstvu navodnjavanje.
Žetva - se obavlja u zavisnosti od grupe zrenje, odnosno kada seme sadrži 13-14% vlage.

PSSS Šabac Svetlana Zlatarić[/left]

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.492 sekundi
Powered by Kunena Forum