Đubrenje lucerke tokom korišćenja

Više
04 nov 2018 22:59 #34847 od Vuksanović Ljiljana
Vuksanović Ljiljana je napravio novu temu: Đubrenje lucerke tokom korišćenja
Veoma važna mera nege u gajenju lucerke je određivanje normi đubrenja jer se na korenu leguminoza formiraju kvržice koje potiču od bakterija azotofiksatora koje inertni azot iz vazduha prevode u organski oblik. Posle odumiranja delova korena i kvržica dolazi do mineralizacije i azot postaje dostupan svim biljkama. U zemljištu se za vreme gajenja lucerke može nakupiti i 300 kg/ ha azota. Formirajući prinos , lucerka iznosi iz zemljišta manju ili veću količinu hranljivih materija. Jedan deo se može podmiriti iz potencijalne plodnosti zemljišta ali se jedan deo mora uneti putem đubrenja. Koju količinu treba uneti zavisi od plodnosti zemljišta, predhodnog useva i njegovog đubrenja, metereoloških uslova, prvenstveno od rasporeda padavina.
Lucerka prinosom od 10 t/ha sena iznese iz zemljišta 250-300 kg/ha azota, oko 75 kgfosfora, 140 kg kalijuma i 150-200 kg kalcijuma.

Koren lucerke prodire duboko u zemljište, a tokom korišćenja lucerišta, površinski sloj se sabija, đubrenje mineralnim đubrivima može biti opravdano ali ne i neophodno.Dosadašnje iskustvo je pokazalo da primena oko 200 kg/ha kompleksnog đubriva( NPK 16:16.16) u jesen i 100-150 kg/ha KAN –a u proleće povećava prinos, što opravdava troškove primene. Drljanje , naročito u jesen, treba da bude obavezna mera nege.

Ljiljana Vuksanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.667 sekundi