Купусњаче у пластеничкој производњи

Više
01 nov 2018 11:09 #34829 od Ivanović Borko
Ivanović Borko je napravio novu temu: Купусњаче у пластеничкој производњи
Купусњаче у пластеничкој производњи

Заштићени простор осигурава најинтезивнију производњу, комбиновану производњу, најбоље искоришћење, контрола од болести и штеточина уз примену биолошке контроле, а што осигурава и здравију храну.
У групу повртарских купусњача убрајају се главичасти купус, лиснати кељ, кељ главичар, кељ пупчар, карфиол, броколи, кинески и пекиншки купус и келераба. Све повртарске купусњаче припадају фамилији brassicaceae. Економски гледано, купусњаче представљају веома значајну групу повртарских врста које се, углавном, гаје на отвореном пољу, а у раније време, све више, и у различитим облицима заштићеног простора или под агротекстилом. У погледу захтева тржишта последњих година евидентне су одређене промене у традицији и навикама, а у мањој мери за квалитет и укус. У последњој деценији водеће селекцијске куће код нас као и у свету оплемењивањем и селекцијом створили су сорте хибриде купусњача са веома кратком вегетацијом (45-60 дана). Изгубио се појам сезонске салате тако да се и купусњаче као и остале повртарске билјке користе током целе године. Све је то условило да се користе као предусев нашим главним повртарским врстама ( парадајз, паприка, краставац ). Веома рани хибриди купуса ( Jetma RZ F1, Adema RZ F1 ) односно супер раних, дужине вегетације 53 дана од расађивања што омогућује веома рану пролећну производњу у пластеницима и ниским тунелима. Ови хибриди се густо расађују тако да се обезбеди склоп 45000-75000 биљака са масом главице од 0,8-1,5 кг што је изузетно повољно за пласман у мегамаркетима. Поред купуса веома интересантна је и келераба нпр. Хибрид Cindy врло популаран за рану пластеничку производњу. Након скидања ових хибрида остаје довољно времена како би се средио простор у пластеницима за расађивање главног усева. Не мали број пољопривредних произвођача се одлучује за ове предусеве као и један број повртара гаји ове купусњаче у току једне сезоне 4-5 пута у монокултури јер на тај начин обезбеђују континуирано снабдевање тржишта овим веома битним и нутритивно значајним повртарским врстама.

Дипл.инг. Борко Ивановић ПССС Чачак

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.374 sekundi