Пред бербу кукуруза- Афлатоксини
- Nešković Suzana
- Pokretač teme
- Van mreže
- Senior Member
-
Manje
Više
- Poruka: 75
- Primljenih Zahvalnica: 1
01 sep 2018 23:35 - 04 okt 2018 12:54 #34091
od Nešković Suzana
Пред бербу кукуруза- Афлатоксини was created by Nešković Suzana
Афлатоксини су природне одбрамбене супстанце које производе многе врсте Aspergillus гљива тј. буђи које расту на житарицама попут кукуруза, посебно Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Ове материје су и у малој количини отровне за највећи број животињских врста, као и за људе. Буђи из рода Aspergillus не стварају афлатоксине увек, већ само под одређеним околностима, на пример уколико су изложене неповољним утицајима средине као што је конкуренција у исхрани од стране других врста гљива и сл. Количина произведених токсина веома зависи од услова под којима гљиве расту. За разлику од бројних других врста гљива и буђи, оне из рода Aspergillus су аеробни организми који најбоље успевају у условима релативно високе температуре (25 °Ц до 42 °Ц) и ниске влажности ваздуха. Због тога су дуга и сушна лета посебно повољна за њихово ширење. Високе температуре и ниска влажност ваздуха доприносе њиховом ширењу и посредно, тако што доводе до пуцања семења
житарица, које затим постаје лак плен ових буђи. За сада није развијен ефикасан индустријски поступак којим би се у потпуности спречило инфицирање житарица овим буђима, као ни ефикасан поступак за уклањање њихових токсина из заражене хране. Поједина истраживања спроведена на територији Европске Уније показују да је осетљивим научним инструментима у чак око 80% прехрамбених производа за чију се производњу користе било житарице било млечне и месне прерађевине, било могуће открити присуство афлатоксина, наравно у количинама које нису опасне по здравље.
Сузана Нешковић
житарица, које затим постаје лак плен ових буђи. За сада није развијен ефикасан индустријски поступак којим би се у потпуности спречило инфицирање житарица овим буђима, као ни ефикасан поступак за уклањање њихових токсина из заражене хране. Поједина истраживања спроведена на територији Европске Уније показују да је осетљивим научним инструментима у чак око 80% прехрамбених производа за чију се производњу користе било житарице било млечне и месне прерађевине, било могуће открити присуство афлатоксина, наравно у количинама које нису опасне по здравље.
Сузана Нешковић
Last edit: 04 okt 2018 12:54 by Administrator.
Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.450 sekundi