Nega useva suncokreta tokom vegetacije-Snežana Stojković-Jevtić,PSSS Valjevo

Više
15 maj 2018 14:25 #32889 od Stojković-Jevtić Snežana
Stojković-Jevtić Snežana je napravio novu temu: Nega useva suncokreta tokom vegetacije-Snežana Stojković-Jevtić,PSSS Valjevo
U cilju postizanja visokih i stabilnih prinosa suncokreta primenjuju se određene mere nege.Najčešće se primenjuju :valjanje,razbijanje pokorice,međuredno kultiviranje,navodnjavanje,suzbijanje korova,bolesti i štetočina.
Valjanje se obavlja ako je setva izvršena u suvo zemljište kako bi se uspostavio bolji kontakt semena i zemljišne vlage.Ako se posle setve ,usled jakih kiša obrazuje pokorica ,obavlja se razbijanje pokorice primenom lakih drljača kako bi se omogućilo nesmetano nicanje.
Međuredna kultivacija se po potrebi obavlja 2-3 puta.Ovom merom nege obavlja se i proređivanje useva na konačno rastojanje.
Usev suncokreta se navodnjava u fazi intenzivnog porasta i cvetanja.Ukoliko nema dovoljno vlage u zemljištu ona se nadoknađuje zalivanjem u toku vegetacije.Primena veštačke kiše povoljno utiče na razvoj nekih parazita kao što su Septoria helianthi i Puccinia helianthi a dovodi i do opadanja apsolutne mase semena koje ostaje sitno i šturo.
Korovi se mogu suzbijati mehaničkim putem kao i primenom herbicida i to :
-inkorporacijom pre setve
-posle setve a pre nicanja i
-u fazi razvića 2-4 lista
Za usev suncokreta takođe su štetni žičnjaci koji se suzbijaju primenom odgovarajućeg insekticida.

PSSS Valjevo dipl.ing. Snežana Stojković-Jevtić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.109 sekundi