Сетва кукуруза на подручју нишавског округа

Više
25 apr 2018 06:58 #32665 od Stanković Saša
Stanković Saša je napravio novu temu: Сетва кукуруза на подручју нишавског округа
На подручју Нишавског округа, планирана је сетва кукуруза на око 10-15% мањем обиму у односу на вишегодишњи просек. Разлог томе је виша производња кукуруза у прошлој сезони, врло ниски приноси због суше, веће површине под стрним житима због повољнијих услова јесење сетве.
Оптимални рок сетве кукуруза за подручје Нишавског округа је половина априла. Процена је да је на територији Нишавског округа посејано око 75% предвиђених површина. Овогодишња сетва кукуруза врло је неповољна у односу на раније године. Земљиште у дубљим слојевима садржи сасвим довољну количину влаге захваљујући ранијим интензивним и учесталим падавинама. Велике количине падавина допринеле су да земљиште буде врло сабијено, превлажено и врло неповољно за предсетвену обраду земљишта. Произвођачи су били принуђени да уђу тежим машинама да припреме земљиште, и та припрема није била одговарајућег квалитета. После тањирача морали су да путем сетвоспремача или дрљача пробају да постигну колико је то могло квалитетнију припрему за сетву. Углавном се већина произвођача немогу похвалити квалитетом предсетвене припреме земљишта за сетву. Многи су журили и покварили структуру земљишта и услове за квалитетниују предсетвену припрему. Међутим произвођачи који су до 20. априла успели да посеју кукуруз успели су да искористе постојећу земљишну влагу за предсетвену припрему земљишта, квалитетно ницање и деловање земљишних хербицида. На даље се из дана у дан губила пожељна корисна влага у сетвеном слоју. Свака додатна припрема земљишта доприноси већем губитку земљишне влаге. Многе парцеле на којима је дуже стајала вода, и на тежим типовима земљишта још увек нису посејане. Није се могло ући машинама на парцеле и сада се на истим парцелама створио врло сабијен и тврд површински слој кога је врло тешко припремити без примене тањирача. С обзиром да је задњих петнаестак дана наступио период без падавина, уз врло високе температуре, влага се врло брзо губи, а земљиште постаје врло неповољно за припрему за сетву. Истовремено се на парцелама предвиђеним за сетву кукуруза запажа свакодневно повећање закоровљености. Сетва кукуруза овог пролећа памтиће се као врло тешка сетва и по условима и по улагањима а и по закашњењу у сетви.
Сетву кукуруза и у овој сезони карактерише мања употреба НПК минералних ђубрива. Многи произвођачи НПК ђубрива примењују предсетвено што је неправилно и недовољно ефикасно. Поједини произвођачи покушавају да недостатак адекватне, правовремене и правилне употребе НПК ђубрива у стартном ђубрењу надокнаде неким фолијарним ђубривима што се неможе упоредити са адекватном и правовременом минералном исхраном преко земљишта.
Препорука ратарима са подручја Нишавског округа је да се поштује оптимални рок сетве кукуруза. Препорука је да 2/3 од потребне количине азота примене под предсетвену припрему земљишта а преостали део у прихрани усева. Често је у условима сувог ратарења, ефекат прихране азотом због недостатака падавина недовољан. Због тога је препорука да се већи део азота примени под предсетвену припрему земљишта а мањи део у прихрани. Искуства из прошле године показују да је при сушним условима у току вегетације кукуруза велика густина сетве један од фактора који неповољно утиче на резултате приноса. У условима плоднијих земљишта, интензивније агротехнике и довољних резерви влаге у току вегетације кукуруза, треба применити оптималну густину сетве која је дата за сваки хибрид понаособ. У условима сувог ратарења, безт адекватних норми ђубрења, на земљиштима слабијег бонитета, смањити густину сетве од препоручене. У условима сувог ратарења сејати између 45-50000 биљака по хектару и сејати хибриде средње групе зрења, посебно у оваквим условима закашњења у сетви и очекивања продуженог ницања услед недовољне влажности земљишта у сетвеном слоју.
Саша Станковић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.358 sekundi