Sočivo zapostavljena mahunarka -Radojka Nikolić

Više
17 jan 2018 08:44 #31278 od Nikolić Radojka
Nikolić Radojka je napravio novu temu: Sočivo zapostavljena mahunarka -Radojka Nikolić
Sočivo je jednogodišnja mahunarka koja se najkraće kuva da bi se upotrebila za ljudsku ishranu.Ova mahunarka se malo gaji jer su stare sorte slabije rodnosti.Ova mahunarka mora obavezno da se gaji u plodoredu. Dobra predkultura je krompir.Kiselost zemljišta mora da bude između 6,0 i 6,5.
Setva je uskoredna -seje se na rastojanju 12 - 15 cm između redova.Ne podnosi direknu upotrebu stajnjaka , zato je neophodna upotreba kompleksnih đubriva.Osnovna obrada se izvodi na 25 cm dubine u zimskom periodu kako bi zemljište dobro izmrzlo.predsetvena priprema treba da je izvedena do sitno mrvičaste strukture do 8 cm dubine i posle setve je obavezna mera valjenje.Seje se u martu na dubinu oko 5 cm.Stablo je nežno visine do 60 cm, polegljivo pa se preporučuje setva oko 20 kg/ha ječma kako bi se omogućilo stabljikama sočiva da se drže uspravno.
Zrno je smešteno u mahunama i to najčešće 1 - 2 zrna, smeće ili zelene boje, mada mogu se naći i naranđasta, crvena, žuta ovalna ili okrugla zrna.prečnik zrna kod sitnosemenih sorata je 3- 6 mm a kod krupnosemenih 6 - 9 mm..Sazrevanje je neujednačeno tako da treba veliku pažnju posvetiti berbi.Pravo vreme za početak berbe sočiva jeste kada su mahune pri dnu biljke smeđe boje , a one koje su više na stabljici žute.Obično se čeka da dve trećine mahuna sazri i tada može da počne žetva..Posle košenja biljke se ostavljaju na njivi nekoliko dana da se dodatno osuše i tek tada se odnose sa parcele.zrna treba osušiti i zastiti od žiška , a vlaga treba da bude oko 12 %.
Proteini iz sočiva su vredan izvor belančevina i zbog toga je ovo povrće dobra zamena za meso.Zrno je bogato gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i kalijumom.Bogato je i vitaminima B1 i B 9 i idealna je hrana za osobe koje imaju velike intelektualne napore.


Radojka Nikolić, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.442 sekundi