Predsetvena priprema zemljišta - dipl. ing. Gordana Rehak

Više
15 jan 2018 13:28 #31256 od Rehak Gordana
Rehak Gordana je napravio novu temu: Predsetvena priprema zemljišta - dipl. ing. Gordana Rehak
PREDSETVENA PRIPREMA ZEMLJIŠTA


Predsetvenom pripremom treba obezbediti rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijenu posteljicu na koju će seme biti položeno. Rastresiti sloj smanjuje otpor klici pri nicanju, a donji obezbeđuje dobar kontakt između semena i zemljišnih čestica. Kasnije taj sloj treba da obezbedi pravilno ukorenjavanje biljke. Ako nemamo pravilno obezbeđena ova dva sloja otpor klici pri klijanju može biti veliki, kontakt korena i zemljišnih čestica, u slučaju suše. Ako je optimalno zbijen sloj vlaga se duže zadržava i ova vlaga će trajati 5 – 7 dana, pa će biljka pri prvoj kiši nastaviti razvoj.

Priprema se izvodi različitim oruđima, u zavisnosti od obrade: ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preci setvospremačem, ako je klasična obrada u suvim jesenima (suvo zemljište) predsetvena priprema se izvodi paker valjcima, da bi se rasitnile buse, sabilo zemljište. Kasnije se prolazi setvospremačem dva puta. U vlažnom jesenjem periodu (klasična obrada plugom), predsetvena priprema se izvodi lakom tanjiračom ili lakim paker valjkom, a predsetvena obrada setvospremačima, rotacionom drljačom, drljačom . Broj prohoda zavisi od kvaliteta osnovne obrade. U zavisnosti od tipa zemljišta predsetvenu pripremu treba obaviti 3 do 7 dana pred setvu. U tom periodu dolazi do sleganja setvenog sloja.
Predsetvena pripremana utiče na kvalitet i brzinu setve (ujednačena dubina setve), klijanje i nicanje je ujednačeno, postižemo željeni sklop biljaka, a sve to utiče na prinos i kvalitet zrna.

Izvor: dipl. ing. Gordana Rehak PSSS Šabac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.400 sekundi