KAKO PLANIRATI PRIHRANU STRNIH ŽITA

Više
22 dec 2017 10:42 #30998 od Pavlović Goran
Pavlović Goran je napravio novu temu: KAKO PLANIRATI PRIHRANU STRNIH ŽITA
KAKO PLANIRATI PRIHRANU STRNIH ŽITA

Predstojeće prihranjivanje strnih žita je potrebno planirati na određenim osnovama. Preporučujemo da se u januaru obavi uzorkovanje zemljišta za analizu N-min metodom. Na osnovu dobijennih rezultata se vrši planiranje količina azota za prihranu. Ovo je veoma važno zbog odabira vrsta azotnih đubriva za prihranu jer različita vrsta đubriva ima i različitu brzinu delovanja.
Po ranijim istraživanjima i rezultatima potrebe su se kretale od 30-120kg/ha azota, čak postoje i primeri gde se prihrana izostavljanja prihrane usled velikog sadržaja nitratnog azota. Nije moguće uniformno delovati po lokalitetima već je svaka parcela posebna i ima svoju optimalnu dozu za prihranu.
Prvi termin za prihranu u našim uslovima je od druge dekade februara pa do početka marta. To zavisi od stanja useva, plodnosti zemljišta, vremena setve i rasporeda lakopristupačnog azota po dubini. Bilo je primera da je postojala potreba i mogućnost prihrana i u januaru mesecu.
U svakom slučaju preporučujemo analizu zemljišta u tri sloja po dubini na sadržaj lakopristupačnog azota i na osnovu rezultata i ostalih parametara preračunati potrebne količine azota.
Goran Pavlović savetodavac PSSS Smederevo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.440 sekundi