OBRADA ZEMLJIŠTA ZA SETVU PŠENICE

Više
04 okt 2017 10:41 #30259 od Stanković Boban
Stanković Boban je napravio novu temu: OBRADA ZEMLJIŠTA ZA SETVU PŠENICE
Obradom zemljišta za setvu pšenice treba stvoriti povoljne uslove za kvalitetnu setvu i nicanje, za odvijanje niza fizickih, hemijskih i bioloških procesa u zemljištu.
Ciljevi obrade zemljišta su sledeći : stvaranje rastresitog sloja zemljišta čime se obezbeđuju povoljni uslovi za klijanje i nicanje, razvoj korenovog sistema, bolja aktivnost mikroorganizama bolje akumuliranje vode u zemljistu, što je odvelikog značaja za održavanje vodnog režima zemljišta tokom perioda vegetacije, bolju aeraciju zemljista, uništavanje korova, jaja i larvi štetočina i prouzrokovača bolesti. Kvalitet obrade zemljišta zavisi od dubine, načina i vremena obrade.
Obrada zemljišta se najčešće odvija u dve faze: osnovna i dopunska ili predsetvena priprema zemljišta. Osnovna obrada u umnogome zavisi od tipa zemljišta, preduseva, dubine obrade zemljišta... Brojna istržiivanja pokazuju da dubina obrade na ,,normalnim"zemljištima ne mora biti veća od 25cm, dok na težim zemljištima obrada bi mogla biti i dublja, od 30 - 35cm. Ako je za predhodni usev obrada bila kvalitetna i duboka, onda dubina obrade za pšenicu može biti manja (15-25cm).
Pšenica dobro reaguje na dejstvo predhodne duboke obrade.
PSSS LESKOVAC Boban STANKOVIĆ

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.333 sekundi