Prilagođavanje setvene strukture u suvom ratarenju

Više
29 sep 2017 13:59 #30191 od Popović Dobrivoje
Popović Dobrivoje je napravio novu temu: Prilagođavanje setvene strukture u suvom ratarenju
Ratarska proizvodnja u Šumadiji, svakako i šire, ima odlike suvog ratarenja. Naravno i dugoročno ne možemo da računamo na intenzivnu proizvodnju tj. da obezbedimo periode vegetacije sa navodnjavanjem posebno za okopavine kao i krmne biljne vrste.
Dva su osnovna perioda vegetacije za ukupnu setvenu strukturu., jesen- proleće, kao i proleće-leto-jesen.
Ovi periodi vegetacije se odlikuju prosečno ustaljenom setvenom strukturom biljnih vrsta.
Šta je poenta stručnog zapažanja i prisustva ratarskoj biljnoj proizvodnji? To su agroklimatske odlike koje karakterišu intervale kao i ukupno trajanje ovih vegetativnih perioda.
Svakako biljnu proizvodnju prati i stručni pristup tj. tehnologija gajenja.
Međutim, na parametre agroklime , bar za sada, i kako smo izneli za mnoge odlike nemamo mogućnosti uticaja tokom vegetacije pojedinih biljnih vrsta pa nam ostaje da stručnim pristupom izbegnemo i omogućimo gajenje i proizvodnju sa što manje oscilacija.
Ekstremne suše su naravno za letnji period sve češća pojava. Sa svim svojim odlikama, kao i u 2017.god. direktan nepovoljan uticaj na biljne vrste ovog perioda vegetacije imamo veoma niske nivoe proizvodnje većine okopavina, krmnih biljnih vrsta a i sam kvalitet je nižeg nivoa.
U čemu je moguć stručni pristup a da pri tom ne dođe do povećanja troškova proizvodnje na ukupnom nivou po domaćinstvu?
Neophodna je stručna analiza i preporuke promene tj. adekvatne zastupljenosti u setvenoj strukturi biljnih vrsta po periodima vegetacije, izboru proizvodnih atara kao i sorata tj. hibrida svake. Naravno da i takva proizvodna struktura ima i ostvarenje cilja u smislu kvaliteta, količine, namene, proizvodnje po jedinici površine kao i cene koštanja.

Dobrivoje Popović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.391 sekundi