Ratarska proizvodnja u Šumadiji proleće-leto 2017.god.

Više
29 sep 2017 13:57 #30190 od Popović Dobrivoje
Popović Dobrivoje je napravio novu temu: Ratarska proizvodnja u Šumadiji proleće-leto 2017.god.
Navedeni period suvog ratarenja u Šumadiji, kao period vegetacije, ima odlike zasejanih biljnih vrsta:
okopavine- kukuruz, suncokret, soja...
krmne biljne vrste – lucerka, crvena detelina, leguminoze, travnoleguminozne smeše …
povrtarske biljne vrste
Osim jako malih površina u povrtarstvu koje se navodnjavaju, tj. zalivaju, ostale biljne vrste imaju vegetacioni period uslovljen samo agroklimatskim odlikama navedenog perioda.
Period vegetacije, proleće-leto 2017. god. ima posebne odlike klime u odnosu na prosečne. Do treće dekade juna beležimo optimalne parametre padavina, temperature, vlažnosti i strujanja vazduha...
Nadalje, narednih 40-50 dana do prve dekade avgusta beležimo pojavu visokih temperatura, izostanak padavina, niske vlažnosti i vrela strujanja vazduha. Kako dnevni tako i parametri tokom noći imali su odlike ekstrema u smislu veoma nepovoljnih pokazatelja za biljnu proizvodnju. Ovome treba da se doda tj. potvrdi da je to i period dugog dana što ukupne uslove proizvodnje čini negativnim.
Ovaj relativno kratak sušni period se odrazio na biljnu proizvodnju u ratarstvu toliko drastično da su proizvodni pokazatelji po jedinici površine znatno niži nego što je bio slučaj u 2012. god. Međutim, napomena da je te 2012.god. dužina nepovoljnih sušnih ekstrema trajala 90-100 dana u letnjem periodu.
Osnovno, jedno pitanje za nauku i struku je sledeće: Da li su ovi uslovi agroklime jedini uzrok drastično niskih proizvodnih pokazatelja po jedinici površine navedenih biljnih vrsta?

Dobrivoje Popović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.356 sekundi