"Proizvodnja salate u plastenicima bez grejanja"

Više
08 sep 2017 07:16 #29856 od Pantelić Ljubodrag
Pantelić Ljubodrag je napravio novu temu: "Proizvodnja salate u plastenicima bez grejanja"
Proizvodnja salate u plastenicima bez grejanja

Tokom jeseni i zime u plastenicima bez dopunskog grejanja gaje se vrste koje podnose niske temperature. Jedna od njih je i zelena salata. Pored pravilnog izbora sorte ili hibrida i tehnologije proizvodnje, treba poznavati i optimalne uslove uspevanja ovog povrća.

Optimalna temperatura za uzgoj salate je 15 - 20°С, uz dobru zaštitu, proizvodnja može biti uspešna i ako je nešto niža.
Biljke salate će dobro rasti i razvijati se i kada je temperatura tokom dana oko 12°С, a noću oko 7 °С. Međutim rast bi se usporio kada bi dnevna temperatura bila ispod desetog podeljka. U fazi lisne rozete salata podnosi temperaturu do minus pet stepeni.
Pored optimalnih temperatura biljkama je neophodna i dobra osvetljenost, jer bez dobrog osvetljenja produžava se vegetacija i obrazuju se rastresite glavice u kojoj se povečava i sadržaj nitrata.
Potrebe za vlagom su velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tokom formiranja glavice, pa je treba stalno snadbevati vodom. Pri tome se mora paziti da vlažnost ne bude prevelika, jer će uticati na porast i razvoj glavice, pogotovu ako nema dovoljno toplote i svetlosti. Duže zadržavanje vode na površini prouzrokuje truljenje donjeg lišća, a mogu se pojaviti i bolesti, kao što je botritis ili sklerocija.

Salata takođe loše reaguje na vazdušnu sušu. U takvim slučajevima razvija se čuvena rozeta lošeg kvaliteta.

Savetodavac za ratarstvo
Ljubodrag Pantelić, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.485 sekundi