Postupci sa plodovima kajsije nakon berbe – Nikolić Biljana

Više
24 jun 2019 12:24 #37885 od Nikolić Biljana
Nikolić Biljana je napravio novu temu: Postupci sa plodovima kajsije nakon berbe – Nikolić Biljana
Plodovi kajsije su veoma osetljivi na nepovoljne promene nakon berbe, kao što su: omekšavanje, dehidratacija i pojava truleži. Zbog toga, urbane plodove treba što pre transportovati iz voćnjaka u pakirnicu, skladište ili fabriku za preradu.
Da bi se sprečilo kvarenje plodova, potrebno je da se oni posle berbe što pre rashlade. Time se odstranjuje najveća količina toplote koju su plodovi primili iz spoljašnje sredine i koja vrlo nepovoljno utiče na njihovu trajašnost i kvalitet. Pored spoljašnje toplote, prilikom disanja plodova se takođe oslobađa toplota koja dodatno povećava temperaturu ubranih plodova.
Rashlađivanje ubranih plodova je obavezna mera ako se planira čuvanje plodova u hladnjači ili njihov transport na udaljena tržišta duža od 24 časa. Postoji nekoliko načina za rashlađivanje plodova.
Najjednostavniji način je držanje plodova u hlađenom skladištu na temperaturi od -1°C. U cilju smanjenja transpiracije plodova, potrebno je da se u komorama obezbedi visoka relativna vlažnost vazduha.
Drugi način rashlađivanja je pomoću forsiranog vazduha veće brzine kretanja. Pomoću ventilatora hladan vazduh se potiskuje da protiče između i oko bokseva sa plodovima. Brzina hlađenja je proporcionalna brzini kretanja vazduha, koja obično iznosi 1-6 m/s. Hlađenje plodova kajsije pomoću forsiranog vazduha je 2-5 puta brže u odnosu na obično hlađeno skladište.
Najefikasniji način raslađivanja plodova je tzv.hidrohlađenje (hlađenje vodom). Plodovi se potapaju u hladnu vodu, koja je hlorisana da bi se smanjila pojava gljivičnih bolesti. Vreme potrebno za rashlađivanje plodova čija je temperatura bila 30°C na temperaturu od 1°C iznosilo je oko 20 minuta. Nedostatak hidrohlađenja je što utiče na veću pojavu truleži ploda u toku čuvanja.
Korišćena literature Kajsija, Prof.dr Dragan Milatović
PSSS Smederevo, Nikolić Biljana

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.376 sekundi