Čuvanje plodova lešnika

Više
19 dec 2018 12:04 #35340 od Đoković Ana
Lešnik može uspešno da se očuva oko 12 meseci, ako su obezbeđeni optimalni uslovu. Jedan od bitnih preduslova za održavanje plodova je da se oni posle berbe dobro osuše. Lešnik se preko zime čuva u običnim nehlađenim skladištima, jer niske temperature u to doba godine obezbeđuju prihvatljive uslove za čuvanje lešnika. Takav način čuvanja može da se preporuči samo tokom zime, s tim da se plodovi lešnika početkom marta stave u rashladne komore u kojima se održavaju za vreme proleća i leta. Prema nekim američkim podacima, lešnike treba održavati na temperaturi od 0 do 2 °C, jer se tada najoptimalnije čuva kvalitet, naročito ako se plodovi čuvaju oko 12 meseci. Prema drugim autorima, lešnici mogu da se skladište na temperaturi od 4,5 do 7°C i relativnoj vlažnosti 65% do 75%. Ukoliko je u skladištu veća vlažnost, postoji mogućnost da se razviju plesni, a pri nižoj vlažnosti do isušivanja i gubitka u težini. Neki nemački autori navode da je za čuvanje lešnika dovoljna temperatura od 8 do 10 °C. Različiti podaci o čuvanju ove vrste voća rezultat su nejednakog hemijskog sastava, a posebno sadržaja masti, belančevina i vode.
Čuvanje lešnika u ljusci poboljšano je ako se pakuje u vreće nepropustljive za vlagu. Plodovi mogu biti izloženi vrlo niskim temperaturama, a da ne dođe do oštećenja i pogoršanja kvaliteta posle odmrzavanja, ako lešnik sadrži manje od 6% vode. Tačka smrzavanja kod osušenog lešnika kreće se oko -10 °C.
Nije poželjno da se lešnici čuvaju u istim prostorijama u kojima se nalaze drugi proizvodi, kao što su sveže i suvo voće, luk i dr. od kojih lešnik može apsorbovati miris, jer to štetno utiče na njegov kvalitet.
Ukoliko za vreme čuvanja, prevoza ili manipulacije dođe do vlaženja ili se skladište nedovoljno osušeni plodovi, povećava se mogućnost razvoja mikroorganizama i pojava buđi, naročito pri višim temperaturama održavanja lešnika.
Dipl.ing. Ana Đoković

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.412 sekundi
Powered by Kunena Forum